26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cine are cei mai sărmani pensionari din Uniunea Europeană? Dar cei mai mulţi pensionari săraci? Econtext pune din nou lupa pe sărăcia din România şi din celelalte state ale blocului comunitar. Din nefericire, dacă este un top negativ, atunci România se află pe primele locuri.
Pe primul loc în UE, cu cea mai ridicată rată a pensionarilor care se zbat în sărăcie, se plasează Bulgaria. Astfel, 55,1% din pensionarii Bulgariei trăiesc în mizerie. A doua poziţie este ocupată de Cipru, cu o rată a pensionarilor aflaţi la limita sărăciei de 49,9%. Iar pe a treia poziţie se află România, unde 41,7% din totalul pensionarilor trăiesc la limita sărăciei. În total, în România trăiesc aproape 5 milioane de pensionari. Ceea ce înseamnă că aproape 2 milioane de pensionari supravieţuiesc de pe o zi pe alta, se zbat într-o sărăcie cruntă.
Definiţia sărăciei
Ce înseamnă să fii sărac, când eşti sărac? Uniunea Europeană foloseşte o definiţie relativă pentru a măsura sărăcia. UE consideră că o persoană este săracă dacă are „un venit disponibil sub 60% din venitul disponibil mediu naţional”. Cu alte cuvinte, blocul comunitar consideră o persoană ca fiind săracă „dacă resursele sale sunt atât de insuficiente încât o împiedică să aibă un standard de viaţă considerat ca fiind acceptabil de societatea în care trăieşte”. Dacă am raporta la bani, un român ar fi sărac dacă ar trăi cu circa 100 de euro pe lună. De unde rezultă că avem peste 2 milioane de pensionari amărâţi, care trăiesc cu această sumă.
Cei mai puţini săraci
După cum este de aşteptat, cei mai mulţi săraci se află în fostele state comuniste. Dintre ţările din Centrul şi Estul Europei, cei mai puţini pensionari sărmani sunt în Cehia (12,3% din totalul pensionarilor trăiesc fără mijloacele vitale). Media la nivelul Europei este de 23%. Adică, unul din cinci pensionari din UE se află la limita sărăciei.


Articole înrudite