20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pentru serviciile de ambulanţă din toată ţara, 2013 este până acum un an greu. În primul rând Ministerul Sănătăţii a decis să preia el ambulanţele iar asta a însemnat că le-a luat din conturi fondurile proprii pe care managerii mai gospodari le-au strâns pentru reabilitări şi dotări. Şi măcar dacă aceşti bani s-ar fi întors prin bugete... dar nu a foat aşa. Ambulanţele au cel mai mic buget din ultimii cinci ani şi banii le ajung tuturor până în septembrie.
„În anul acesta într-adevăr a fost o mişcare... legislativă să spunem, adică am fost preluaţi de Ministerul Sănătăţii. Practic am trecut de la contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, de la statutul de furnizori de servicii, la statutul de instituţie bugetară. Este şi normală această tranziţie, deoarece în legea sănătăţii se menţionează că dreptul la asistenţă medicală de urgenţă este un drept al cetăţeanului şi o obligaţie a statului. Totuşi, fiind bugetari, suferim de restricţiile bugetare impuse tuturor instituţiilor publice şi am primit un buget care deocamdată este mai mic, este un buget care nu ne ajunge decât până în luna septembrie inclusiv. Avem promisiuni că în vară, la rectificare, se va normaliza situaţia”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Şi nu doar cu lipsa de bani se luptă Ambulanţa. Lipsa de personal este, dacă nu mai mult, cel puţin la fel de gravă ca aceea a banilor.
„Suntem şi într-un deficit cronic de personal, parţial rezolvat prin aprobarea de ore suplimentare către personalul angajat, asistenţi şi ambulanţieri. Numai că această măsură nu acoperă în totalitate deficitul nostru de personal, iar pe de altă parte avem un număr foarte mic de medici. Avem în acest moment şapte medici, din care pot să vă spun că trei sunt în concediu medical. Ca atare, suntem foarte expuşi din acest punct de vedere şi nu avem acoperire nici măcar pe ture. Abia acoperim gărzile, avem un medic, un coleg de la Brăila, care face gărzile la noi, deci este o situaşie foarte gravă. Nu sunt medici. Suntem deja la limita maximă a efortului depus de salariaţi pentru a asigura asistenţa medicală în judeţ. Ne bazăm şi pe ajutorul colegilor de la SMURD, alături de care acoperim o parte din activitate şi care ne ajută foarte mult”, a mai precizat managerul Ambulanţei gălăţene.
O altă problemă a Anbulanţei este cea legată de faptul că Ministerul Sănătăţii i-a luat banii.
„O altă situaţie apărută odată cu trecerea noastră la bugetul de stat este şi cea legată de faptul că am pierdut şi veniturile proprii pe care le aveam, era o sumă importantă, care ne-a fost luată la bugetul de stat odată cu prealuarea. Cu banii din veniturile proprii urma ca în acest an să efectuăm lucrările pentru reabilitarea a patru substaţii de ambulanţă, de la Pechea, Tudor Vladimirescu, Bereşti şi Iveşti. O să vedem ce va fi”, a spus dr. Mihai Polinschi.


Articole înrudite