16 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Avertisment: Europa ar putea fi afectată de o epidemie de cancer
Avertisment: Europa ar putea fi afectată de o epidemie de cancer

Cercetătorii avertizează că Europa se va confrunta cu o "epidemie de cancer" dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul şi cercetarea, după ce aproximativ 1 milion de diagnostice au fost ratate în timpul pandemiei, relatează The Guardian.

Raportul "European Groundshot - Addressing Europe's Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission" a reunit o gamă largă de experţi cu cunoştinţe detaliate despre cancer în Europa. Potrivit experţilor, pandemia de Covid-19 a avut efecte negative asupra serviciilor oncologice, a cercetării în domeniu şi a pacienţilor diagnosticaţi.

"Pentru a sublinia amploarea acestei probleme, estimăm că aproximativ 1 milion de diagnostice de cancer ar fi putut fi ratate în întreaga Europă în timpul pandemiei Covid-19", au scris aceştia în The Lancet Oncology. "Există dovezi emergente că o proporţie mai mare de pacienţi sunt diagnosticaţi cu stadii mai avansate de cancer în comparaţie cu ratele de dinaintea pandemiei, ca urmare a întârzierilor substanţiale în diagnosticarea şi tratamentul bolii". De asemenea, aceştia mai spun că problemele "vor compromite în cele din urmă supravieţuirea şi vor duce la o calitate inferioară a vieţii pentru mulţi pacienţi europeni".

Raportul a analizat datele şi a constatat că medicii au consultat cu 1,5 milioane de pacienţi canceroşi mai puţin în primul an al pandemiei, iar unul din doi pacienţi canceroşi nu a fost operat sau nu a primit chimioterapie în timp util. Aproximativ 100 de milioane de examinări au fost ratate şi se estimează că până la 1 milion de cetăţeni europeni ar putea avea un cancer nediagnosticat ca urmare a întârzierilor. "Ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a identifica cazurile de cancer", a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Queen's din Belfast.

"În plus, am văzut laboratoare închise şi studii clinice întârziate sau anulate în primul val pandemic. Suntem îngrijoraţi de faptul că Europa se îndreaptă spre o epidemie de cancer în următorul deceniu dacă nu se acordă urgent prioritate cercetării în domeniu".

Invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o altă provocare uriaşă pentru cercetarea în acest domeniu în Europa, se arată în raport. Rusia şi Ucraina sunt doi dintre cei mai mari contribuitori la cercetarea clinică a cancerului din lume. De asemenea, comisia prezice şi că Brexitul va avea un impact negativ asupra cercetării.

"Pe fondul pandemiei Covid-19, al Brexitului şi al războiului din Ucraina, este mai important ca niciodată ca Europa să acorde o atenţie sporită cercetării în domeniul cancerului, care joacă un rol esenţial în îmbunătăţirea prevenirii, diagnosticării, tratamentului şi calităţii vieţii pentru pacienţii actuali şi viitori şi pentru cei care trăiesc dincolo de boală", a mai spus expertul.

Raportul mai susţine şi că eforturile de prevenire a cancerului şi cercetarea în domeniu nu au beneficiat de finanţarea pe care o merită.


Articole înrudite