04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ceaiul are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului
Ceaiul are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului
Ceaiul provenit din planta Camellia sinensis a fost consumat de secole pentru proprietăţile sale hidratante şi, potrivit unui nou studiu care investighează efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului în funcţie de valoarea tensiunii superficiale, coordonat de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ceaiul, cald sau rece, are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului.
"După rezultatele studiului de anul trecut privind consumul de ceai la români, am dorit, în mod firesc, să aprofundez cercetarea asupra beneficiilor acestuia, în special în ceea ce priveşte efectul de hidratare asupra organismului. Pornind de la o serie de observaţii preliminarii, am iniţiat un studiu care a urmărit determinarea efectului potenţial de hidratare a diferitelor tipuri de lichide: apă, ceai, infuzii de plante şi fructe. Rezultatele sugerează faptul că ceaiul, o băutură complexă, recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii precum scăderea riscului cardio-vascular, îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, revitalizare, ca şi pentru gustul plăcut, joacă un rol important şi în hidratarea corectă a organismului. Fie că este vorba despre ceaiul cald pe care îl preparăm acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o bună hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activităţi pe care le desfăşurăm în fiecare zi. Hidratarea corectă înseamnă sănătate durabilă" a subliniat, joi, prof. Mencinicopschi, într-o conferinţă de presă.
Studiul a măsurat tensiunea superficială a diferite băuturi consumate în mod obişnuit, ca parte a unei alimentaţii echilibrate: apă, ceai cald şi rece, infuzii de plante şi fructe.
Tensiunea superficială a apei este unul dintre factorii care influenţează capacitatea de hidratare a unui lichid şi este foarte importantă, a punctat prof. Mencinicopschi.
Atunci când apa pe care o bem are o tensiune superficială mai mare decât cea a apei din celulele organismului uman, din limfă şi sânge (mediul intern), acesta încearcă să o ajusteze prin adăugare de surfactanţi fiziologici, printr-un efort metabolic, pentru a putea fi folosită de organism.
În cadrul studiului, acest parametru (tensiunea superficială a fiecărei băuturi analizate) a fost corelat cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare, ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potenţial de hidratare al acestor băuturi asupra organismului.
O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule (să ajungă deci în interiorul celulei). O hidratare ''ineficientă'' înseamnă că, deşi consumată în cantitate mare, apa este preluată de patul vascular (de sânge), dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor, ci este eliminată prin rinichi, a mai spus prof. Mencinicopschi.
Studiul realizat sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.
Rezultatele de laborator au arătat că ceaiul provenit din Camellia sinensis are o tensiune superficială ce variază între 42 şi 59 mN/m, foarte apropiată de cea a apei intracelulare.
Astfel, "efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficială a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor să se facă mai rapid şi efectul să fie de mai lungă durată", a detaliat prof. Mencinicopschi.
Acesta a accentuat asupra faptului că cel mai benefic este ceaiul verde, pentru că el păstrează foarte multe din acele substanţe benefice pentru sănătate.
"La noi este o confuzie între infuzia de plante medicinale sau condimentale - se prepară la fel dar ele nu sunt ceai. Nu înseamnă că acestea nu sunt sănătoase, dar ceaiul cu adevărat veritabil are ceva în plus, dacă ne gândim numai la elteanină şi la teină" a spus prof. Mencinicopschi subliniind că în perioadele călduroase sunt indicate ceaiurile calde.
Proiectul de cercetare al prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi de anul acesta vine în completarea studiului privind consumul de ceai verde în România, realizat în aprilie 2012. Iniţiativa a apărut din dorinţa de a studia principiile unei hidratări corecte a organismului, condiţie atât de importantă pentru menţinerea unei sănătăţi optime şi pentru prevenirea apariţiei diferitelor afecţiuni.
Printre consecinţele unei hidratări insuficiente se numără constipaţia, unele afecţiuni renale, creşterea tensiunii arteriale, autointoxicarea corporală, durerile de cap şi diminuarea performanţelor fizice şi mentale.
Ceaiul verde este considerat ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume, după apă. Studiile au arătat că, un consum de 2-3 căni de ceai verde, în fiecare zi poate avea efecte benefice asupra sănătăţii inimii prin menţinerea sănătăţii vaselor de sânge. Ceaiul verde are un conţinut bogat de flavonoizi. În plus, ceaiul este o băutură revitalizantă, care se integrează foarte bine într-o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos. Ceaiul poate fi consumat atât în varianta caldă, cât şi rece, sub formă de ice tea.
Băut fără lapte şi zahăr, ceaiul este un ajutor important în dietele destinate menţinerii sau scăderii în greutate.
Studiul, sponsorizat de Lipton, a fost realizat în cadrul Institutului de Chimie-Fizică ''Ilie Murgulescu" al Academiei Române, în perioada februarie - martie 2013, în cadrul căruia au fost analizate, ''dublu orb'', 29 de probe de ceai cald, ice tea, infuzii, apă cu şi fără îndulcitori naturali.


Articole înrudite