06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproximativ 4,1% dintre cazurile estimate de hepatită C beneficiază de tratament în România, a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului (ARSF), Mihai Voiculescu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia România se situează pe locul 25 din 30 de ţări din Europa în ceea ce priveşte tratarea cazurilor de hepatită C.
"23.341 de persoane au beneficiat în ultimii ani de tratament din cei 500.000 câţi ar fi avut nevoie", a precizat Voiculescu, citând un raport al Comisiei Europene privind situaţia cazurilor de hepatită B şi C din România.
Reprezentantul ARSF a spus că în ţară mai există două milioane de persoane infectate cu virus B şi C, dintre care 500.000 au nevoie de tratament.
"Prevenţia şi diagnosticarea precoce sunt esenţiale în ceea ce priveşte hepatitele B şi C. Populaţia trebuie să conştientizeze faptul că hepatitele sunt probleme de sănătate publică iar depistarea din timp înseamnă o mai bună complianţă la tratament, dar şi prevenirea contaminării altor persoane", a subliniat Voiculescu.
El a susţinut că deficitul cel mai mare în România în domeniul acestor afecţiuni este screeningul populaţiei pentru hepatitele B şi C.
Totodată, el a evidenţiat necesitatea introducerii cât mai curând a triplei terapii, foarte eficientă în zona Balcanilor. "Nicăieri în lume nu este mai potrivită triterapia decât în Balcani", a arătat preşedintele ARSF.
Voiculescu a menţionat că din grupa de risc de contaminare cu virusul C fac parte cadrele medicale care lucrează cu bolnavii cu hepatite C, cei care se droghează, persoanele din penitenciare sau cazărmi.
Potrivit reprezentantului ARSF, prevalenţa cea mai mare pentru hepatita B şi C, care ajunge la 8-9% din populaţie, se regăseşte în Caracal, Corabia, Tulcea, Constanţa.

Articole înrudite