25 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Coordonatorul Programului de Oncologie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Dan Jinga, a declarat că în România există în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar şi sunt circa 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an.
"Avem în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar. Avem în jur de 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an, acestea sunt datele Casei Naţionale. Avem o incidenţă şi o mortalitate în concordanţă cu ceea ce se întâmplă în centrul şi estul Europei, însă sunt în creştere. Dacă în ceea ce priveşte incidenţa — acest lucru este oarecum firesc, pentru că urmăm tendinţa europeană, tendinţa ţărilor cu industrie, unde numărul de cazuri de cancer mamar este în continuă creştere şi statistica de o femeie din opt este statistica mondială, dar pentru Europa este de o femeie din şase, iar pentru anumite zone industrializate este vorba de o femeie din patru. Bucureştiul se ridică la o femeie din şase, deci incidenţa este mare", a spus dr. Dan Jinga, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere despre o iniţiativă legislativă privind decontarea de către CNAS a protezelor mamare pentru reconstrucţia sânului.
Medicul a afirmat că din cauza diagnosticului tardiv şi mortalitatea este mare.
"La nivel european, mortalitatea este în continuă scădere. Screeningul în România se face, dar nu organizat, se face de ani de zile. Mulţumesc Ministerului Sănătăţii pentru că cuvântul cheie este aici screening organizat. Pentru prima dată un program gândit de la diagnostic precoce până la tratamentul tuturor formelor de cancer este închegat. Nu mai trebuie să lăsăm această problemă a screening-ului la latitudinea fiecărui spital, trebuie să avem echipe care să funcţioneze", a adăugat Jinga.
La rândul său, preşedintele Comisiei de Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii, prof. univ. dr. Ion Lascăr, a precizat că este îngrijorător faptul că, cel puţin în ultimul deceniu, limita de vârstă la care este diagnosticat cancerul mamar a scăzut ameninţător.
"Dacă în urmă cu câteva decenii vedeam destul de rar un cancer mamar, acum depistarea unui astfel de cancer la persoane care abia au depăşit vârsta de 20 de ani sau chiar vârste mai mici este foarte des întâlnită", a arătat doctorul Lascăr.

Articole înrudite