16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Izolarea socială creşte semnificativ riscul de deces prematur - este concluzia unui studiu realizat de cercetători britanici şi desfăşurat pe 7.000 de persoane (bărbaţi şi femei) de peste 52 de ani.
Grupul a fost studiat timp de zece ani de o echipă de la University College din Londra, relatează passionsante.be. La început s-au evaluat prin chestionare gradul de izolare relaţională - partener sau nu, frecvenţa contactelor cu familia, prezenţa prietenilor, participarea la activităţi sociale etc. - şi sentimentul de singurătate. Au fost recenzate decesele.
Rezultatele arată că în rândul celor mai izolate persoane din punct de vedere social şi celor mai solitare s-a înregistrat un grad de mortalitate mai ridicat (cu 26%). La o analiză mai atentă, cercetătorii au constatat că elementul determinant era izolarea socială. Studii anterioare puseseră în evidenţă „mecanisme de protecţie” legate de reţeaua de prieteni şi de familie în situaţii dificile (care pot determina tulburări psihologice ca stresul şi depresia), recomandând adoptarea unor comportamente sănătoase (alimentaţie, igienă, activitate fizică).
Prin urmare, identificarea şi asistenţa acordată persoanelor singure, izolate din punct de vedere social, trebuie să constituie o prioritate a societăţii, încheie cercetătorii britanici.


Articole înrudite