29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Macul roşu de câmp alungă insomnia şi agitaţia
Macul roşu de câmp alungă insomnia şi agitaţia

Macul roşu de câmp (Papaver Rhoeas), numit popular macul cucului, mac iepuresc, mac păsăresc, mac sălbatic, paparoane, pipiloare, paparuie, face parte din familia Papaveraceae. Este o plantă erbacee anuală, originară din zona Turciei, cu o tulpină dreaptă, acoperită cu firicele de perişori protectori. Fiecare floare are două sepale ce cad în momentul când bobocul se deschide, are patru petale de culoare roşie, uneori având o pată neagră la baza lor. Fructul este o capsulă care conţine seminţele.

Macul a fost adus în Europa în urmă cu aproximativ 4000 ani î.Hr.. În anul 1200 î.Hr., grecii utilizau capsulele de mac pentru calmarea durerilor. Macul este cultivat masiv în Orient (în special în China şi în Afganistan), încă din secolul al XVII-lea, când a fost lansat trend-ul de a fuma opium.

Macul roşu este întâlnit sub două tipuri majore: primul este macul de câmp a cărui apariţie nu este controlată, având caracter spontan, iar al doilea este macul cultivat de către om, macul de grădină (Papaver somniferum) de la care se utilizează în alimentaţie şi în dietetică seminţele.

Macul roşu de câmp se dezvoltă bine în zonele însorite ale câmpiei până la altitudini destul de ridicate, în cadrul culturilor de cereale, pe marginile drumurilor şi ale căilor ferate. În zonele lumii în care nu creşte ca plantă spontană (sudul Asiei, America Centrală), specia Papaver rhoeas a fost introdusă în cultură.

Petalele (paparoanele) macului de câmp se recoltează pentru uz medicinal după deschiderea completă a florilor şi numai după ce roua s-a ridicat. Ele sunt lăsate să se usuce în strat subţire, într-un loc umbros. Se păstrează la umbră, în vase închise ermetic.

Acestea dispun de mucilagii, antocianozide, alcaloizi (readina şi reagenină, cantităţi mici de tebaină, infime de narcotină), pigmenţi (carotenoizi, antociani) şi substanţe amare.

Infuzia realizată din petalele uscate tratează bolile respiratorii acute, cu tuse. În astmul bronşic alergic, în faza de debut, ceaiul de paparoane este deosebit de benefic, în special în cazul copiilor, potrivit www.bioterapi.ro.

Ceaiul din petale de mac alungă insomnia şi este folosit împotriva hemoragiilor. Ceaiurile pediatrice realizate din petale de mac roşu de câmp tratează gripa, răcelile, agitaţia, insomnia, pojarul, scarlatina şi alte boli infecţioase specifice copiilor.

Petalele de mac se folosesc în industria farmaceutică la prepararea ceaiurilor, a tincturilor şi a siropurilor şi stă deseori la baza obţinerii morfinei, una dintre substanţele utilizate pentru calmarea durerilor.

Morfina realizată din mac este un adjuvant important în medicină. În trecut, medicii foloseau morfina pentru a adormi pacienţii, astfel încât să le poată efectua intervenţiile chirurgicale necesare. Astăzi, morfina este folosită sub supraveghere medicală pentru calmarea durerilor, potrivit www.sanatatecuplante.ro

În cazul tumorilor maligne şi benigne, paparoanele infuzate se folosesc în pauza dintre tratamentele specifice.

Petalele speciei Papaver argemone (mac iepuresc) se folosesc doar în scopul stimulării transpiraţiei, mai ales în caz de febră.

Ca uz extern, se foloseşte ceaiul de mac mai concentrat (o lingură de paparoane uscate la o cană cu apă) sub formă de cataplasme pentru decongestionarea pleoapelor inflamate. De asemenea, infuziile aplicate sub forma unor comprese pe piele reduc ridurile.

Ceaiul de petale de mac roşu este indicat în bronşită acută, laringită acută, angine pectorale, în gripă şi pentru calmarea durerilor de gât. Se utilizează cu succes, sub formă de gargară, în caz de răguşeală.

Cu excepţia paparoanelor, pe care fitoterapia le utilizează, întreaga plantă este toxică. Nu se recomandă administrarea în cantităţi mari şi fără acordul medicului deoarece consumate necorespunzător ele pot avea efecte halucinogene.


Articole înrudite