18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O fetiţă de doi ani a murit de gripă aviară în Cambodgia
O fetiţă de doi ani a murit de gripă aviară în Cambodgia

O fetiţă în vârstă de 2 ani a murit de gripă aviară în Cambodgia, au anunţat autorităţile locale, ridicând la trei numărul deceselor cauzate de această boală în 2023 în plan local, transmite EFE.
Ministerul Sănătăţii a precizat, într-un comunicat publicat luni seară, că s-a confirmat că fetiţa, dintr-un sat din provincia Prey Veng, în sud-estul ţării, a fost testată pozitiv pentru virusul H5N1.
Suspiciunile cu privire la o posibilă infectare au început atunci când au fost găsite mai multe găini moarte în casa în care locuia micuţa împreună cu părinţii ei.
Decesul fetiţei urmează recentei morţi din cauza gripei aviare a unui bărbat de 50 de ani din provincia Svay Rieng şi decesului în februarie al unei fete de 11 ani, tot în Prey Veng, prima moarte cauzată de acest virus din 2014.
În urma ultimelor decese, autorităţile au activat un protocol naţional pentru a depista transmiterea agentului patogen atât la animale, cât şi la oameni.
Oficialii "vor continua să caute cazuri suspecte şi persoane afectate pentru a preveni transmiterea la alţi membri ai comunităţii", a precizat Ministerul Sănătăţii.
Potrivit datelor oficiale, cel puţin 50 de cambodgieni s-au îmbolnăvit de gripă aviară începând din 2005, dintre care 40 au murit.
"Gripa aviară continuă să ameninţe sănătatea oamenilor, în special a copiilor", subliniază ministerul, îndemnând cetăţenii să fie precauţi şi să informeze autorităţile în cazul unei posibile infectări.
Gripa aviară este o boală care se transmite de obicei de la păsări la oameni prin contact direct, deşi există şi cazuri rare de transmitere de la om la om, şi necesită de obicei spitalizarea celor infectaţi, notează Agerpres.


Articole înrudite