16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Somnul îi face pe muzicieni mai eficienţi
Somnul îi face pe muzicieni mai eficienţi
Muzicienii îşi pot îmbunătăţi performanţele artistice cu 10-13% după o noapte bună de somn. În cazul lor, dictonul „noaptea este un sfetnic bun” ar fi exact, scrie huffingtonpost.fr.
Într-un studiu desfăşurat pe 60 de muzicieni, publicat în revista Psychology of Music, cercetători de la Southern Methodist University au arătat că somnul îi ajută să reţină o melodie ascultată înainte să se culce. Muzicienii care învăţaseră să cânte la pian o piesă înainte să se culce au putut să o reproducă foarte bine când s-au trezit. „Se pare că somnul joacă un rol foarte important în memorare. El întăreşte funcţiile de memorie ale creierului”, spune Sarah Allen, profesoară de muzică.
Însă nu în toate cazurile. Studiul a mai arătat că, dacă un muzician învaţă două piese în loc de una înainte să meargă la culcare, precizia şi rapiditatea dobândite la învăţare scad mult la trezire. Prin urmare, a doua piesă interferează cu prima. În schimb, dacă interpretul reia, înainte de culcare, prima piesă după ce a cântat-o pe a doua, beneficiile după o noapte de somn reapar în privinţa primei melodii.
Dincolo de recunoaşterea rolului important jucat de somn, „trebuie înţeles felul în care creierul hotărăşte ce păstrează, la ce renunţă şi ce îmbunătăţeşte, pentru că primeşte un imens flux de informaţii şi nu este destul loc pentru toate”, explică Sarah Allen. Apare ideea memoriei selective.
Ce se întâmplă deci în creierul muzicienilor? Sarah Allen aminteşte că studii precedente au demonstrat că zona creierului activă în timpul practicării unei anumite activităţi (muzică, sport, acţiuni de îndemânare etc.) se activează din nou în timpul somnului. Altfel spus, creierul muzicienilor continuă să „cânte” în timpul somnului, ceea ce explică faptul că performanţele se îmbunătăţesc cu 10-13% după o noapte bună de somn. Este o concluzie ale cărei implicaţii nu se limitează la activitatea muzicienilor. „Oricare ar fi sarcina, somnul maximizează beneficiile timpului petrecut pentru a lucra şi efortul”, adaugă Sarah Allen.
Având în vedere importanţa somnului, unele firme au amenajat deja săli de siestă: 15-20 de minute de odihnă după masa de prânz duc la recuperarea până la 100% a capacităţilor cognitive.

Articole înrudite