31 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Testarea virginităţii la femei la cererea persoanelor fizice a fost eliminată din lege
Testarea virginităţii la femei la cererea persoanelor fizice a fost eliminată din lege

Potrivit unui ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Justiţiei publicat în Monitorul Oficial, astăzi, 02 mai 2023, a fost eliminată din lege contatarea virginităţii la femei.
Ordinul comun al MS şi MJ nr. 1.434/687/C/2023 vizează modificarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, conţinute de Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, în sensul eliminării unei practici ce implică o procedură intruzivă, ce are impact, cel puţin, asupra psihicului femeilor.
Până la publicarea acestui ordin, legea prevedea că examinarile medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate, se făceau pentru „constatarea virginitatii, capacităţii sexuale, vârstei, conformatiei sau dezvoltării fizice în circumstanţe precum constatarea virginitatii sau deflorarii, viol, perversiuni sexuale, obţinerea pentru minore a dispensei de vârsta în vederea căsătoriei, precum şi constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcina, viduitate, avort, naştere, lehuzie”.
Ca urmare a noului ordin, acest paragraf a fost modificat, iar noua formă a prevederilor este: „stabilirea capacităţii sexuale, vârstei, conformaţiei sau dezvoltării fizice, precum şi constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naştere, lehuzie”.
Aşadar, a fost eliminată, indiferent de vârsta persoanei, practica testării virginităţii la femeie, la cererea persoanelor fizice, prin examinarea integrităţii himenale, a constatării stării de virginitate, precum şi a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate.
În luna noiembrie 2022, Institutul Naţional de Medicină Legală a reluat procedura de eliberare a certificatelor de virginitate pentru fetele ale căror părinţi cer asta, deşi în vara aceluiaşi an INML anunţase, la presiunea unor organizaţii civice, că nu va mai elibera astfel de documente, procedura fiind calificată drept „un abuz asupra adolescentelor”.
Astfel, examinarea genitală pentru constatarea virginităţii se face de acum numai în proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor judiciare.


Articole înrudite