05 NOIEMBRIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum influențează uleiul din ficat de cod imunitatea?
Cum influențează uleiul din ficat de cod imunitatea?

Uleiul din ficat de cod este unul dintre acele suplimente alimentare pe care, cu siguranță, le știi din copilărie. Anii trec, iar uleiul din ficat de cod este în continuare considerat unul dintre cele mai valoroase adaosuri la dieta zilnică. Un rol important îl au componentele conținute în el, care susțin activitatea sistemului imunitar. În ce mod îl influențează? Verifică!

Ulei din ficat de cod – ce este?

Uleiul din ficat de cod este, altfel spus, ulei din ficatul proaspăt al codului atlantic. În niciun caz nu trebuie confundat cu uleiul din ficat de rechin, deși încă este o greșeală destul de frecventă. Cea mai importantă deosebire? Conținutul de acizi grași nesaturați omega-3, a căror concentrație mult mai mare o vei găsi în uleiul natural din ficat de cod.

Este foarte important să apelezi la produse verificate. Uleiul de bună calitate ar trebui să fie obținut din pești proaspeți proveniți din pescuit sustenabil. Datorită acestui fapt poți fi sigur(ă) că primești un ulei valoros, iar în producția lui nu a avut de suferit ecosistemul marin.

Cheia succesului este și calitatea înaltă a uleiului. Despre aceasta te informează indicatorul TOTOX. Un nivel de 25 este considerat bun, însă merită căutat un ulei cu un nivel semnificativ mai scăzut, de exemplu 13. 

Ulei din ficat de cod pentru imunitate 

Uleiul de bună calitate din ficatul codului atlantic este unul dintre suplimentele alimentare pe care merită să le ai la îndemână nu doar în perioada răcelilor, ci 365 de zile pe an. Consumul lui regulat – atât de către adulți, cât și de către copii – este o cale simplă de a stimula sistemul imunitar să acționeze.

Un merit important îl au acizii grași nesaturați – acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA). Aceștia sunt incluși în grupul AGNE, adică acizi grași nesaturați esențiali. Trebuie să-i furnizezi organismului din exterior – nu este capabil să-i sintetizeze. Și de ce este atât de important? Se remarcă printr-o acțiune antiinflamatoare puternică, de aceea reprezintă un sprijin uriaș pentru imunitate. Ajută la atenuarea focarelor inflamatorii care apar în timpul dezvoltării infecției și participă la procesul de neutralizare a agenților patogeni. Acizii omega-3, de asemenea, întăresc mucoasele.

În stimularea sistemului imunitar nu este lipsit de importanță nici rolul vitaminei D, a cărei sursă valoroasă este uleiul din ficat de cod. Deși organismul tău o sintetizează sub influența radiației solare, cantitatea produsă nu este adesea suficientă pentru a acoperi necesarul zilnic. Vitamina D contribuie la reducerea inflamației și încetinește eficient procesul de multiplicare a virusurilor. 

Uleiul din ficat de cod nu este doar pentru imunitate 

Apelează la ulei din ficat de cod de înaltă calitate nu doar în sezonul toamnă–iarnă ca un sprijin complex pentru imunitate. Compoziția sa simplă, dar atât de excepțională face ca el să influențeze pozitiv funcționarea întregului organism.

Merită adusă în discuție acțiunea sa benefică asupra funcționării creierului. Trebuie să știi că acizii grași nesaturați, și în special acidul DHA, au o importanță foarte mare pentru funcționarea corectă a creierului. Acest acid este, de fapt, componentul structural de bază al acestuia. Trebuie, așadar, să ai grijă de nivelul său adecvat dacă vrei să te bucuri de capacități mai bune de memorare și concentrare. În plus, acizii omega-3 din uleiul din ficat de cod ajută, de asemenea, la îmbunătățirea stării de bine.


Articole înrudite