25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Babardeală" cu bucluc pentru gălăţeni la şedinţa Consiliului Judeţean Galaţi
"Babardeală" cu bucluc pentru gălăţeni la şedinţa Consiliului Judeţean Galaţi

Consiliul Judeţean Galaţi s-a reunit joi, 27 mai 2021, în şedinţă ordinară a cărei ordine de zi a cuprins peste 33 de proiecte de hotărâri, mai mult de jumătate dintre acestea referindu-se la proiecte de investiţii, însă alte 8 proiecte aveau ca obiect desemnarea reprezentanţilor Consiliului Judeţean, în comisii, consilii sau asociaţii care se află în asociere cu Consiliul Judeţean.

Şedinţa a început cu depunerea jurământului a unui consilier din partea PNL, în persoana Mărioarei Gătej care îi ia astfel locul lui Onuţ Valeriu Atanasiu, care a renunţat la această funcţie după ce a fost ales deputat. Astfel, grupul consilieri judeţeni PNL a mai primit un membru în rândurile sale, dar chiar şi aşa, consilierii judeţeni sunt mereu pe minus la număr, căci Cătălin Moroşan(u) tot nu s-a prezentat la şedinţe deşi a terminat cu emisiunea care îl ţinea departe de ţară şi de îndatoririle de consilier judeţean.

Apoi şedinţa a continuat, cu celelalte puncte de pe ordinea zi privind Sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul Galaţi, dar şi cu o serie de proiecte de atragere a fondurilor europene pentru dotarea spitalelor din judeţul Galaţi, la care consilierii judeţeni PNL nu au votat "pentru".

Motivul pentru care consilierii judeţeni PNL nu au votat nici un proiect, indiferent de importanţa sau utilitatea lui, a intervenit ca urmare a faptului că niciun penelist nu a fost desemnat să fie reprezentantul CJ într-o serie de comisii si asociaţii.

Ca urmare, Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi s-a dezlănţuit atât în şedinţă, cât şi prin intermediul unui comunicat de presă:

"Partidul Naţional Liberal este împotriva dezvoltării Galaţiului. Astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Galaţi, consilierii PNL s-au abţinut la toate proiectele de dezvoltare a judeţului. Este un gest de iresponsabilitate politică şi de pedepsire fără motiv a gălăţenilor, o atitudine de neconceput a consilierilor judeţeni ai Partidului Naţional Liberal Galaţi. Nu au votat în favoarea unor proiecte majore şi extrem de necesare pentru judeţul Galaţi şi pentru gălăţeni. Vorbim aici despre investiţii ample pe fonduri europene la care reprezentanţii PNL s-au abţinut.

Oare cum vor explica medicilor care luptă de mai bine de un an cu pandemia de coronavirus că nu au votat pentru dotarea  spitalelor cu echipamente de protecţie? Oare cum vor explica bolnavilor de Covid că nu au votat pentru extinderea reţelei de oxigen la secţia ATI? Sau că s-au abţinut la proiectele de implementare în spitalele gălăţene a unor sisteme de detecţie a oxigenului sau de securitate la incendiu. Vorbim de fonduri europene de peste 50 de milioane de lei, pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului medical din spitalele gălăţene.

Oare ce le vor spune medicilor de la Tecuci, care au mare nevoie de sprijin din partea noastră, că s-au abţinut la proiecte cu fonduri europene de peste 13 milioane de lei pentru unitatea medicală de acolo? Oare ştiu domniile lor cât s-a muncit pentru aceste proiecte? Oare ştiu că aceste investiţii înseamnă fonduri europene de care Galaţiul are mare nevoie pentru a progresa?

Mai mult, inexplicabil, s-au abţinut şi la proiectul prin care îi sprijineam pe cei de la Asociaţia Nevăzătorilor din Galaţi în organizarea unui concurs de pescuit destinat celor cu deficienţe de vedere. S-au abţinut şi la proiectul care viza sprijin financiar pentru Crucea Roşie Galaţi.

Din fericire, cei de la PSD, ALDE şi PMP au înţeles că rolul consilierilor este acela de a fi în slujba gălăţenilor, nu a partidului. Astfel, proiectele au fost aprobate la limită şi le mulţumesc pentru acest lucru. Din păcate, două proiecte au fost respinse, deoarece a fost nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor în funcţie. Primul proiect viza preluarea de către Consiliul Judeţean Galaţi a monumentului istoric „Statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz” din localitatea Roşcani, comuna Băneasa, astfel încât să obţinem bani europeni pentru reabilitarea acesteia. Din păcate, consilierii PNL nu au vrut acest lucru.

La fel şi cu cel de-al doilea proiect respins, prin care solicitam Consiliului Local Galaţi să treacă o suprafaţă de teren în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi, în cadrul investiţiei de modernizare a Drumului de Centură.  Un gest iresponsabil care ar putea afecta cea mai mare lucrare în infrastructura rutieră a Galaţiului. Vorbim de o investiţie de peste 40 de milioane de euro, mare parte bani europeni atraşi de către Consiliul Judeţean Galaţi.

Dragi consilieri judeţeni PNL, nu vă răzbunaţi pe Galaţi şi încetaţi să-i pedepsiţi pe gălăţeni. Rolul nostru este să lucrăm împreună pentru binele lor", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Nici consilierii PNL nu s-au lăsat mai prejos şi au transmis şi ei punctul lor de vedere. "Aroganţa preşedintelui Consiliului Judeţean Galaţi devine din ce în ce mai înfloritoare. După frustrarile exprimate în celebra şedinţa în care s-a repartizat bugetul după bunul plac al „marelui şef de judeţ”, domnul Fotea continuă să ignore opoziţia din CJ. Fără sa se consulte cu toţi consilierii, numeşte membri în tot felul de comisii, membri PSD, bineînţeles, astfel:
1. Adunarea Generală a Asociaţiei SMURD - Cucu Doina;
2. Comisia de evaluare a secretarului general a CJ Galaţi - Nagar Andreea şi Sandu Mitică;
3. Comisia de concurs/ examen pentru ocuparea funcţiei de director medical a Spitalului Tg. Bujor- Polinschi Mihai şi Sapira Violeta;
4. Adunarea reprezentanţilor CNAS - Cucu Doina;
5. Adunarea Generală a Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă „Prut-Dunare” Galaţi - Cucu Doina, învârte treburile după bunul plac!

Deşi consilierii PNL s-au arătat dispuşi la discuţii în interesul comunităţii, li s-a tăiat avântul, amintindu-li-se că sunt doar o minoritate.

În şedinţa de azi, din lipsa de informaţii, grupul PNL s-a abţinut de la propunerile preşedintelui, aşteptând să pornească comunicarea între partide din ambele sensuri", se arată într-un comunicat de presă transmis de grupul consilierilor judeţeni ai PNL Galaţi.
 
Reamintim că din Consiliul Judeţean Galaţi fac parte 34 de consilieri, dintre care 17 - PSD, 12 - PNL, 3 - PMP şi 2 ALDE.


Articole înrudite