CODUL ROŞU a adus potopul la Galaţi Recomandat

 
Miercuri, 23 Iunie 2021 23:54
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

CODUL ROŞU de fenomene meteo extreme a făcut ravagii în municipiul Galaţi. 

A plouat torenţial mai bine de două ore, iar ploaia a fost însoţită de grindina de marimea uni bob de fasole şi chiar mai mare. Străzile s-au acoperit de apă în multe zone, iar aproape în tot oraşul canalizările n-au mai facut faţă. 

Un scurtcircuit la semaforizarea oraşului a blocat practic traficul. Intersecţiile pline de apă au devenit impracticabile. S-au format cozi imense de autovehicole, iar multe dintre acestea au ramăs blocate în apa care ajungea până la portiere. Pompierii au intervenit cu toate resursele din dotare încercând să facă faţă situaţiei. În câteva case apa intrase la demisol.

După mai bine de o oră de la oprirea ploii, situaţia revenise în bună parte la normal. Mai puţin în Valea Oraşului unde oamenii sunt inundaţi pentru a treia oară în decurs de o săptămână. Întreg cartierul este din nou sub ape şi de data aceasta. În această zonă, 8 străzi sunt practic acoperite de ape. Aici pompierii vor face noapte albă. Situaţia este şi mai neplăcută pentru că o parte din cartier a rămas şi fără curent. Acţiunea a fost mult îngreunată de faptul că la ora 23.00, Galaţiul a intrat, iar în cod roşu. Apa nu a intrat numai în case, dar şi în restaurante sau supermarketuri.

UPDATE: Potrivit informaţiilor transmise de Prefectura Galaţi, în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul municipiului Galaţi, între orele 19.00 – 20.40, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au fost primite peste 200 de apeluri prin Sistemul Unic 112, care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă în mai multe zone. 

În perioada menţionată, la nivelul municipiului Galaţi au fost ploi însemnificate cantitativ, respectiv 79,6l/mp, fiind inundate peste 30 de străzi şi 135 de gospodării (curţi şi grădini). Totodată,  o casă a fost avariată, iar alte 6 case şi un subsol au fost inundate. 

Pentru gestionarea evenimentelor, echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă acţionează pentru evacuarea apei cu 7 autospeciale, 9 motopompe transportabile şi 2 motopompe de mare capacitate, cu un debit de 1,3.mc/minut. 

De asemenea, cele 3 pompe de la Staţia 13 Iunie, cu o capacitate totală de evacuare de aproximativ 15.000 mc/oră, rămân pornite până la evacuarea apei din toate zonele afectate. 

La 112 au fost raportate patru autoturisme avariate din cauza copacilor căzuţi.

La orele 23.00, două localităţi - Fântânele şi Smârdan  - sunt fără energie electrică, fiind afectaţi 1.850 de consumatori. Se intervine cu echipele de la Electrica.

Din ordinul prefectului judeţului Galaţi, domnul Gabriel Aurelian Panaitescu, Centrul Judeţean pentru Coordonarea şi Conducerea Intervenţiei rămâne activ. De asemenea, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, este activată Gruparea Operativă şi se menţine ridicată capacitatea operaţională, cu personal din tura liberă, pe toată perioada supusă avertizărilor meteorologice de Cod Portocaliu şi Cod Roşu.

Vezi VIDEO mai jos ↓↓↓

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu