01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Controversatul caz al tatălui care îşi creşte singur doi copii, evacuat din blocul ANL în care locuia
Controversatul caz al tatălui care îşi creşte singur doi copii, evacuat din blocul ANL în care locuia

O familie destrămată din cauza faptului că mama este plecată de 7 ani în Italia, iar tatăl încearcă să-şi crească singur cei doi copii de 7 şi 10 ani. Drama o trăiesc copiii care au ajuns să nu mai aibă unde locui din cauza neînţelegerilor dintre părinţi. Raul Bogdan Ghinea de 43 ani, împreună cu cei doi copii, locuiau într-un bloc ANL din Micro 17. Aici au acumulat datorii la întreţinere de 100.000 lei (un miliard de lei vechi) şi încă 12.548 de lei la chirie, sumele incluzând şi penalităţile, în condiţiile în care chiria pe lună era de aproximativ 200 lei/lună. Din cauza datoriilor acestuia, blocul în care locuiesc a fost debranşat de la apă caldă şi suferă toţi locatarii, care nu îl văd cu ochi buni. Autorităţile au fost nevoite să-l evacueze din apartament, marţi, 20 august 2019, astfel că Ghinea a ajuns să doarmă într-un loc improvizat în adăpost de noapte, iar cei doi copii dorm la o vecină care de-a lungul anilor a fost mereu un sprijin pentru ei.

Bărbatul are loc de muncă, ca paznic, unde primeşte salariul minim pe economie, însă susţine că poate ar mai fi plătit câte ceva la chirie şi întreţinere, dar chitanţele se tăiau pe numele soţiei (contractul fiind pe numele acesteia) care l-a părăsit plecând în Italia. După cum declară bărbatul, aceasta l-a ameninţat că la un moment dat se va întoarce şi îi va lua locuinţa şi copiii. De altfel, tot mama încasează şi alocaţiile celor doi copii. Motivând că nu mai vrea să plătească atât timp cât chitanţele nu sunt pe numele lui, iar soţia poate veni oricând să beneficieze de locuinţa la care el a plătit cheltuielile, a decis să nu mai dea bani nici la întreţinere, nici la chirie. În paralel, copiii sunt în evidenţa Fundaţiei ”Familia”, unde primesc o masă caldă pe zi şi un pachet, iar pe perioada şcolii participă la un program în cadrul căruia sunt ajutaţi să-şi facă temele.

Ce soluţii au găsit autorităţile

Joi, 22 august 2019, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Galaţi şi ai Primăriei Galaţi au stat de vorbă cu bărbatul oferindu-i posibilitatea să fie găzduit împreună cu cei doi copii la Centrul de Urgenţă pentru Persoanele fără Adăpost din strada Alexandru cel Bun, nr. 27, unde familia va beneficia de cazare pe perioadă determinată, consiliere, asistenţă medicală primară, spijin în vederea obţinerii actelor de identitate (tatăl nu are buletin valabil), dar şi consiliere în vederea obţinerii alocaţiei copiilor de către tată. În acest mod, tatăl şi cei doi copii vor sta împreună şi vor avea un acoperiş deasupra capului.

Însă situaţia grea în care a ajuns din cauza datoriilor, nu se va rezolva aşa uşor deoarece legile nu permit ca statul să-i dea o altă locuinţă în condiţiile în care a primit deja una (apartamentul de tip ANL din care a fost evacuat). Potrivit Legii 114/1996 cu modificările ulterioare şi a Hotărârii Consiliului Local Galaţi nr. 6/2016, atât timp cât a deţinut o locuinţă de la stat şi a fost evacuat din cauza datoriilor, autorităţile nu îi pot repartiza nici măcar o locuinţă socială. De altfel, Raul Bogdan Ghinea a declarat că şi-ar dori o locuinţă socială la blocurile chiar de lângă ANL-ul de unde a fost evacuat, însă la întrebarea ”Cum va putea plăti chiria acolo în condiţiile în care nici aici nu a putut s-o achite”, acesta a spus că atunci ar fi altă situaţie, căci va fi locuinţa pe numele lui şi va plăti. De altfel, omul îşi făcea griji şi pentru perioada în care va locui la Centrul de Urgenţă, pentru că acesta este prea departe de şcoală. Chiar dacă a fost asigurat de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială că va primi sprijin pentru transferul copiilor la o şcoală din apropierea locului unda va locuia, acesta a spus că nu vrea cu niciun chip să mute copiii de la şcoală pentru că aceştia ar fi puternic afectaţi emoţional de mutare şi nu doreşte sub nicio formă să se întâmple asta copiilor lui.

Controversele rămân

Din toată această poveste fără sfârşit fericit, la care s-a ajuns în primul rând din cauza neînţelegerilor dintre părinţi, copiii sunt cei care au cel mai mult de suferit. De altfel, doar un psiholog poate spune dacă minorii vor fi mai afectaţi de mutarea la altă şcoală sau de faptul că deocamdată nu mai au o locuinţă permanentă şi sunt crescuţi de un singur părinte. În plus, întreaga familie este supusă oprobiului public. Un vecin a comentat cazul: ”Tatăl avea bani să bea şi să fumeze zilnic la magazinul de peste drum, dar nu avea bani să-şi plătească întreţinerea la ANL. Două scări de bloc nu au apă caldă din cauza lui şi a altuia care totalizează împreună datorii de 1 miliard şi jumătate lei”, iar vecinul are, la rândul lui dreptate. Şi autorităţile au dreptate, căci nu îi pot da bărbatului locuinţă după locuinţă. Nu este nici legal şi nici moral.


Articole înrudite