07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Febra (electorală, nu Ebola) a dat iama în partide
Febra (electorală, nu Ebola) a dat iama în partide

Hotărât lucru, este mare vânzoleală pe scena politică românească. Se poate spune că, deja, campania electorală pentru prezidenţiale a început, mascat sau nu, după desfăşurările de forţe şi declaraţiile sforăitoare lansate în spaţiul public. Numai zumzet, de la stânga la dreapta scenei politice.

"Toţi o apă şi-un pământ"

Uniunea Social Democrată, alianţă politică de centru stânga formată din PSD+UNPR+PC, pare să fie pe "cai mari", cu un candidat abia anunţat dar mai mult decât eligibil, în condiţiile în care şi în sondajele adverse este cotat cu circa 40 de procente. Totodată, aflată la putere, împarte "pomeni electorale" din bani publici, după cum este acuzată de opoziţie (încă cu "o" mic, pentru că dezbinarea şi atomizarea actorilor politici aşa-zişi "de dreapta" este la un nivel ridicat). Contracandidaţii care se afirmă în lupta cu cel al social-democraţilor, Victor Ponta, par să nu conteze, în primă fază, foarte mult: "toţi o apă şi-un pământ", spun comentatorii politici, adică sunt băgaţi în aceeaşi oală, şi anume cea a scenariului prin care au fost scoşi dintr-o pălărie "magică", precum iepurii, de urechi, pentru a perpetua regimul Băsescu. A spus-o clar şi răspicat, la Galaţi, zilele trecute, Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD: „Klaus Iohannis şi Elena Udrea, dar şi Monica Macovei, sunt candidaţi inventaţi, moşiţi şi sprijiniţi de Băsescu, având o misiune importantă: dacă - Doamne fereşte! - vreunul dintre ei ar ieşi preşedinte, să-l pună pe Traian Băsescu premier şi să perpetueze regimul Băsescu. Asta arată că toţi au aceeaşi mentalitate".
Pe partea cealaltă, a opoziţiei, e vânzoleală şi enervare mare printre grupările politice care s-au aruncat în batalia electorală. În timp ce proaspăt anunţatul candidat al PMP, Cristian Diaconescu, bulversat de recenta concurenţă din propriul partid-mişcare, cu toată semnătura preşedintelui Băsescu pe lista sa, încearcă să candideze separat - sau independent, cum i-o zice acum -, contracandidata blondă şi cu breton regulamentar, Elena Udrea, cu sprijinul necondiţionat al lui Băsescu, tot trage de mâneca lui Ponta să se întâlnească într-o confruntare politică televizată, afirmând că românii sunt pregătiţi pentru o femeie preşedinte. Aşa să fie, oare? Cârcotaşii ar spune că... nici chiar aşa: nu tu soţ, nu tu copii, fără o activitate în câmpul muncii foarte clară pentru omul de rând, lucruri care, încă, sunt importante pentru românul de zi cu zi, Udrea nu arată decât că este, cel mult, o partidă "de ocazie", pentru cei mai tineri ca ea, dornici de ceva aventuri cu o doamnă mai în vârstă şi cu ceva avere afişată ostentativ. La Galaţi a reuşit să tulbure imaginaţia unor tineri (care au deschis larg braţele către politica de fashion&turism şi cancan televizat) şi care s-au repezit să iniţieze un fun-club politic (foarte apreciat, se pare, şi de pensionarii gălăţeni), că filială de partid nu pare, de vreme ce nici Udrea nu i-a onorat cu prezenţa la deschidere.
Liviu Dragnea, ca mai toţi liderii PSD, a pus paie pe foc în vizita recentă de la Galaţi. El spune că "e joc de glezne" politic: "Elena Udrea este unul dintre candidaţii inventaţi pentru a încerca să mai atenueze curentul care deja s-a pornit şi care convinge din ce în ce mai mulţi oameni că Iohannis este omul lui Băsescu. Udrea este mai aproape de Băsescu, iar Iohannis mai departe de Băsescu".

O opoziţie serioasă înseamnă, mai întâi, o organizare serioasă a structurilor politice

Pe partea cealaltă, noii co-preşedinţi ai "tinerei" Alianţe Creştin-Liberale (ACL, care nici acte de identitate nu are încă), nici nu mai discută de "ceilalţi" contracandidaţi, pentru că sunt concentraţi pe "treburi serioase", reunirea, comasarea, organizarea, reorganizarea şi, nu în cele din urmă, administrarea noii formaţiuni apărute sub sigla celei vechi: noul Partid Naţional Liberal. Pe fondul armoniei generale, decretate de liderii celor două grupări politice care o formează, PNL şi PDL, la Galaţi a apărut şi prima structură de conducere gigant a unei organizaţii judeţene a unui partid: Birou reunit ce numără nu mai puţin de 66 de membri. Cu sediul de şedinţă va fi însă mai greu, probabil, pentru o astfel de reuniune. Până una-alta, în noua organizaţie s-a decretat adunarea la Teatrul Muzical, în aşteptarea candidatului pentru prezidenţiale, Klaus Iohannis, care va debarca miercuri, într-o "vizită de lucru". Echipa de campanie gălăţeană, asigurată de cei doi co-preşedinţi, V.P.Dobre (PNL) - mai răspicat, în condiţiile în care Iohannis este şi lider liberal - şi Doruleţ Resmeriţă (PDL) -  aproape şoptit, dată fiind recenta apariţie printre alergătorii în cursa către Cotroceni a liberal-democratei de la Bruxelles Monica Macovei - îl şi văd preşedinte pe candidatul lor anunţat.
Până la confuntarea propriu-zisă mai este ceva timp iar de pe margini tot mai apar personaje care se afirmă interesate să concureze şi încearcă să îşi facă propriul culoar. Cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu, cu al lui Partid Reformator Liberal şi, surpriză, "independentul" Ion Ghişe, recent desprins din PNL-ul lui Antonescu. La Galaţi, simpatizanţii le-au instalat corturile potrivite pentru strângerea semnăturilor necesare pentru depunerea candidaturilor.


Articole înrudite