05 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul, fruntaş la şomaj
Galaţiul, fruntaş la şomaj

Galaţiul continuă să ocupe unul dintre primele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte rata şomajului, lucru care reflectă faptul că înfiinţarea de noi locuri de muncă este deocamdată doar la stadiul de intenţie, şi este totdată un semnal în legătură cu necesitatea realizării unei infrastructuri care să asigure atragerea de investitori, şi aici ne referim în primul rind la construirea unui drum care să lege oraşul de restul ţării, dar şi la luarea unor măsuri care să relanseze activitatea portuară.
Conform datelor date publicităţii de ANOFM, rata şomajului la sfîrşitul lunii iulie la nivel naţional a fost de 5,09%, mai mare cu 0,02 puncte procentuale faţă de luna iunie şi cu 0,20 puncte procentuale mai mică decât în luna iunie a anului trecut. În ceea ce priveşte judeţul Galaţi, acesta ocupă locul patru pe ţară la nivelul ratei şomajului înregistrate la sfârşitul lunii iulie, şi anume de 9,17%, ceea ce înseamnă o rată a şomajului aproape dublă faţă de rata medie înregistrată la nivel naţional. În ceea ce priveşte şomerii neindemnizaţi, mai exact procentul acestora din totalul şomerilor existenţi la nivelul judeţului şi aflaţi în evidenţa AJOFM Galaţi, situaţia este şi mai alarmant, Galaţiului ocupând locul doi la nivel naţional după judeţul Teleorman, procentul de şomeri neindemnizaţi fiind de 86,92%, mulţi dintre ei locuind la ţară şi fiind beneficiari ai Venitului Minim Garantatat (VMG). Numărul gălăţenilor care nu au un loc de muncă este în realitate mai mare, dacă ţinem cont de angajaţii Combinatului care au spus adio de bună voie locului lor de muncă de la 1 iulie, fiind vorba de circa 150 de persoane, şi care nu sunt luaţi în evidenţa AJOFM Galaţi deoarece desfacerea contractului individual de muncă s-a făcut cu acordul părţilor.

Câţi şomeri are oficial Galaţiul?

Conform datelor care ne-au fost furnizate de către reprezentaţii AJOFM Galaţi la solicitarea noastră, numărul şomerilor înregistraţi la nivelul lunii iulie în evidenţa instituţiei a fost de 18.714 persoane, cu 537 de persoane mai mult faţă de luna trecută. Dacă la nivel naţional rata şomajului înregistrată în iulie a acestuii an a scăzut faţă de rata şomajului înregistrată în luna iulie a anului trecut, la Galaţi, situaţia stă invers, rata şomajului înregistrată la data de 31 iulie 2014 fiind de 9,17%, faţă de 9,07% la sfîrşitul lunii iulie a anului trecut. Din cei 18.714 de şomeri, doar 2.447 de persoane primesc ajutor de şomaj, în timp ce din cei 16.257 de şomeri neindemnizaţi, 13.328 primesc VMG. Cei mai mulţi şomeri, şi anume 4.275, locuiesc în mediul urban, în timp ce 14.439 persoane locuiesc în mediul rural. Cei mai afectaţi de şomaj sunt cei fără studii, fiind vorba de un procent de 80% din numărul total al şomerilor, şi anume de 15.010 persoane.


Articole înrudite