Galaţi: Copii şi asistenţi maternali ameninţaţi că rămân fără bani Recomandat

Miercuri, 22 Ianuarie 2020 17:37
Publicat în Știrea zilei

Pentru că a primit prea puţini bani de la bugetul de stat, Protecţia Copilului Galaţi mai are bani să funcţioneze încă o lună şi jumătate. Este adevărat că bugetul Direcţiei Judeţeane de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi este asigurat în proporţie de 90% de la bugetul de stat şi în proporţie de 10% de Consiliul Judeţean (CJ), dar acum această alocare de la bugetul de stat fiind atât de mică, efectiv CJ nu ar avea de unde să o acopere.

Costel Fotea: „În momentul de faţă previziunile sunt foarte sumbre“

Preşedintele CJ Galaţi explică situaţia actuală. „În momentul de faţă previziunile sunt foarte sumbre dacă stau să mă uit pe bugetul alocat de către Ministerul de Finanţe, de către Guvern pentru Direcţia de Protecţie a Copilului, suma alocată către Consilul Judeţean, este dramatic ceea ce se întâmplă. Necesarul pentru Direcţia de Protecţie a Copilului este de 75 de milioane de lei, suma alocată de către Ministerul de Finanţe, prin buget, este de 11, 7 milioane de lei. Adică alocarea reprezintă doar 15% din necesarul sumei pentru ca Direcţia de Protecţie a Copilului să asigure cheltuielile cu funcţionarea şi salariile angajaţilor şi bineînţeles toate plăţile pentru asistenţii maternali. Pentru că în cazul acestei instituţii vorbim de 1.060 de angajaţi şi peste 1.200-1.300 de persoane care beneficiază de serviciile Protecţiei Copilului. Dintre aceştia sunt 700 de copii care sunt numai la asistenţii maternali plus circa două sute de copii din centrele de plasament. În momentul de faţă suma ajunge pentru o luna şi trei săptămâni, nici măcar pentru două luni de zile”, a precizat Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi.

Cum deocamdată de la Bucureşti, de la Ministerul de Finanţe, nu există niciun răspuns legat de această situaţie, conducerea CJ Galaţi a luat legătura cu celelalte Consilii Judeţene, deoarece această situaţie se regăseşte şi în alte locuri din ţară, ca prin Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene să facă demersuri pentru a transmite exact suma alocată, suma de care au nevoie şi speră să se găsească o soluţie pentru copii.

Asistent maternal: „Nici nu vreau să mă gândesc ce am face fără aceşti bani“

Primii loviţi sunt asistenţii maternali şi copiii pe care aceştia îi au în grijă. „Nu ai cum să pui bani deoparte cum spunea doamna ministru. Ai trei camere, copiii la şcoală au şi ei nevoie de o pregătire, de cărţi , nu se poate altfel. Are nevoie fetiţa şi să iasă în oraş, să iasă la sfârşit de an şcolar, nu vreau să simtă diferenţa între ea şi un copil care nu e la asistent maternal. Nici nu vreau să mă gândesc ce am face fără aceşti bani. Eu la copil nu renunţ clar, nu ştiu ce vor face alţi asistenţi maternali, dar la fată nu renunţ, mai am încă o fetiţă înfiată şi pentru ele mă las şi fără medicamente, fără tot, dar nu mi se pare cinstit pentru copii să stea aşa cu stres că nu mai are mama bani că nu i-au dat de la stat”, spunea Georgeta Marcu (foto în galeria de imagini), asistent maternal cu 15 ani de experienţă şi dragoste mare faţă de copii.

Oricum, până la rectificarea de buget care, tradiţional, are loc în vară, sistemul nu poate funcţiona cu aceşti bani, doar dacă se alocă bani de la fondul de rezervă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu