25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pieţarii tecuceni, acuzaţi de mărirea nejustificată a preţurilor
Pieţarii tecuceni, acuzaţi de mărirea nejustificată a preţurilor
În 2012 comercianţii nu vor mai beneficia de scutiri, având în vedere faptul că scutirile anterioare nu au dus şi la protecţia consumatorului, ci doar la creşterea veniturilor comercianţilor.
La finele săptămânii trecute, Sala Mare a Primăriei Tecuci a găzduit Adunarea Generală a Acţionarilor Societăţii Pieţe-Zone verzi S.A. Tecuci, ocazie cu care a fost supus dezbaterii consilierilor municipali, spre aprobare, bugetul de venituri si cheltuieli al societăţii pe anul 2012, bugetul de venituri şi cheltuieli estimat pe anii 2013-2014, programul de investiţii, detaliat pe surse de finanţare, programul de reducere a stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar şi piese de schimb, situaţia datoriilor rezultate din împrumutul contractat cu BCR Tecuci, precum şi programul de reducere a arieratelor. Încă de la deschiderea şedinţei,Neculai Chivu, consilier municipal PSD, şi-a arătat nemulţumirea faţă de politica aplicată de conducerea SC Pieţe-Zone verzi, în această iarnă, prin care comercianţii sunt puşi să îşi achite obligaţiile contractuale, fără a li se acorda unele facilităţi fiscale, având în vedere faptul că în această perioadă comerţul este activitate mai puţin rentabilă. În anii precedenţi, în primele trei luni ale anului, comercianţii din piaţa centrală beneficiau de reduceri de până la 30% la taxe, ceea ce îi ajuta să depăsească mai uşor perioada de iarnă. În acest sens consilierul local Neculai Chivu a intervenit: „Mă interesează dacă există reducere, pe timp de iarnă, a cheltuielilor comercianţilor, având în vedere faptul că în această perioadă marfa îngheaţă, iar din acest motiv pierderile sunt mari şi comercianţii nu au posibilitatea de a-şi achita obligaţiile”.
Odată întrebarea finalizată, primarul Eduard Finkelstain (foto) a venit cu un răspuns care nu a fost pe placul consilierului: „Am cântărit atent situaţia şi consider că este o situaţie foarte delicată în condiţiile în care doar comercianţii din piaţă sunt favorizaţi. În acest mod se crează un precedent şi nu este deloc bine, mai ales că suntem în an electoral. Timp de trei ani tarifele au fost îngheţate la piaţă, acestea nefiind afectate nici chiar de efectul inflaţionist, ca o protecţie a comercianţilor, numai că în acest mod, prin acordarea de facilităţi, se produce o disciminare a comercianţior. Mai mult de atât, reducerea acordată de Piaţă nu s-a reflectat sub nicio formă în preţul produselor comercializate, aceasta fiind folosită doar pentru eficienţa propriei activităţi. În termeni reali, această facilitate se traduce prin realizarea unei găuri  însemnate în bugetul pieţei, societate de la care avem aşteptări majore. Cu alte cuvinte, comercianţii nu sunt chiar aşa de deplâns, în condiţiile în care în 2011 agricultura a salvat economia României, anul a fost destul de bun din acest punct de vedere. Iar comercianţii trebuie să se descurce ca şi restul. Este iarnă şi comerţul este slab în toate domeniile”.
În „traducere liberă”, comercianţii de legume şi fructe din Tecuci ar trebui să nu se mai gândească la faptul că ar fi posibil să scape de o parte din datorii, pentru că reducerile anterioare le-au folosit doar pentru creşterea bugetului propriu, nu şi pentru a scădea preţul produselor comercializate şi astfel să vină şi în ajutorul cumpărătorului.
Un alt aspect discutat a fost acela că piaţa din Tecuci este una dintre cele mai scumpe din toată ţara, ceea ce îi face pe tecuceni să migreze către pieţe din Bârlad sau Focşani sau către supremarket-uri, unde preţul legumelor şi fructelor este de multe ori mai scăzut decât pe tarabe.


Articole înrudite