20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Plângere penală: Podul Suspendat peste Dunăre funcţionează fără autorizaţii
Plângere penală: Podul Suspendat peste Dunăre funcţionează fără autorizaţii

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi directorului general al Administraţiei Naţională Apele Române (ANAR), Sorin Lucaci, sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi încălcarea legislaţiei pe gospodărirea apelor în privinţa modului de gestionare a podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, deschis în iulie 2023 fără autorizaţie de gospodărire a apelor. Denunţul a fost făcut de senatorul Dragoş Popescu (Partidul REPER), care a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Conform denunţului, podul, deschis în iulie 2023, a funcţionat fără autorizaţia necesară de gospodărire a apelor, constituind astfel o încălcare a legii şi a normelor de siguranţă. Senatorul îl acuză ministrul Grindeanu de instigare la abuz în serviciu, prin exercitarea de presiuni publice şi instituţionale din postura ierarhic superioară celor direct responsabili de deschiderea şi exploatarea legală a podului, în scop electoral. Acuzaţiile se bazează pe articolul 93 alineatul 2 litera b) din Legea 107/1996 care care incriminează ca faptă penală exploatarea unei construcţii pe ape fără autorizaţia de gospodărire.

Mai departe, denunţul îl vizează pe Sorin Lucaci, director general al ANAR, acuzându-l de omisiunea sesizării organelor de urmărire penală despre situaţia ilegală şi favorizarea făptuitorilor, prin neîntreprinderea măsurilor pentru oprirea exploataţiei podului. Lucaci este acuzat de abuz în serviciu, conform art. 297 alin.1 din Codul Penal, coroborat cu art.13^2 din Legea nr.78/2000.

Autorizaţia de gospodărire a apelor, care se eliberează în baza constatării tehnice în teren, conform art.55 alin.1 din Legea nr.107/1996, este un act esenţial, care condiţionează din punct de vedere tehnic şi juridic funcţionarea sau exploatarea obiectivelor noi. Acest act nu a fost eliberat, conform legii, iar exploatarea sau întreţinerea lucrărilor construite pe ape sau în legătură cu apele fără această autorizaţie constituie infracţiune, pedepsită cu închisoare sau amendă”, a subliniat Dragoş Popescu.

De asemenea, în denunţ se arată că beneficiarul (C.N.A.I.R.) exploatează podul în mod ilegal, fără autorizaţie de gospodărire a apei, încălcând astfel art.93 alin.2 lit.b) începând cu data de 06.07.2023. Popescu susţine că această situaţie demonstrează o încălcare continuă a legii, în ciuda faptului că lucrările nu sunt complet finalizate, atât timp cât podul este utilizat. În acelaşi context, Popescu îl acuză pe Lucaci de complicitate la infracţiunile de omisiunea sesizării şi favorizarea făptuitorului, prevăzute de art.267 alin.1 şi art.269 alin.1 din Codul Penal. Prin semnarea răspunsului nr.148/RP/27.11.2023, fără a depune denunţ penal, Lucaci ar fi ajutat la sustragerea de la răspunderea penală a făptuitorului.

În plus, denunţul include acuzaţii şi împotriva altor funcţionari publici din cadrul C.N.A.I.R. şi A.N. Apele Române, care ar fi contribuit la deschiderea şi exploatarea nereglementată a podului, subliniind necesitatea de a fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor.

Senatorul Popescu insistă pe faptul că acest demers nu are alt scop decât asigurarea respectării legii şi transparenţei în administrarea resurselor publice, evidenţiind seriozitatea şi importanţa acestui proiect de infrastructură. El şi-a exprimat angajamentul faţă de lupta împotriva corupţiei şi a respectării legii în toate formele sale.

Podul suspendat de la Brăila a fost inaugurat cu fast, într-o ceremonie grandioasă, cu participarea oficialilor de rang înalt, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Proiectat să aibă o durată de viaţă de 120 de ani, podul dispune de un centru de monitorizare şi control echipat cu 50 de senzori pentru a asigura siguranţa şi starea sa în permanenţă. Dar, încă din primele săptămâni de la lansare, a întâmpinat numeroase probleme şi scandaluri, inclusiv probleme tehnice şi de siguranţă, încă de la deschiderea sa, reflectând provocările întâmpinate în gestionarea unei astfel de structuri complexe. *sursa foto: Facebook - Nica George


Articole înrudite