28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proprietarii expropriaţi de pe strada Traian nu îşi părăsesc locuinţele
Proprietarii expropriaţi de pe strada Traian nu îşi părăsesc locuinţele

Exproprierile dispuse de Primăria Galaţi pentru lărgirea străzii Traian din Galaţi la patru benzi de circulaţie nu decurg deloc aşa cum ar trebui. Reprezentanţii municipalităţii au emis notificări către cei 20 de proprietari de imobile din zonă să le părăsească şi au făcut inventarierea caselor. În teren, lucrurile stau cu totul altfel decât au crezut iniţial cei desemnaţi să pună în practică exproprierile. Familia Gref este cel mai bun exemplu. Exproprierea vizează o parte din casa pe care familia o deţine, respectiv 85 metri pătraţi, ceea ce ar însemna ca familia compusă din patru membri să locuiască în spaţiul rămas de doar 26 de metri pătraţi, unde se găseşte bucătăria, baia şi un mic hol.

„Nu avem unde să plecăm”

Deşi ar mai rămâne un mic spaţiu în zona ce va face obiectul demolărilor, Primăria nu a fost de acord să păstreze construcţia şi le-a recomandat proprietarilor să planteze acolo gazon, cu toate că aceştia au nevoie de spaţiu de construit.
„Copiii mei nu mai dorm noaptea. Nu avem unde să plecăm. Am aruncat cea mai mare parte din mobilă, pentru că nu aveam unde să o ducem. Noi le-am cerut să ne construiască două camere la etaj, ca să avem unde locui, dar nu ne-au dat niciun răspuns. În spatele casei am 185 de metri pătraţi de teren, pe care plătesc chirie de 20 de ani. Le-am solicitat să mi-l dea în proprietate, pentru a putea construi acolo o casă în care să locuim, dar nici cu asta nu sunt de acord. Nu este normal ce se întâmplă. Nu ţi se poate lua aşa casa şi apoi să ţi se spună «descurcă-te»”, ne-a declarat Ica Gref, proprietara unuia dintre imobilele ce urmează să fie demolate pe strada Traian.
Primăria a stabilit ca familia Gref să primească 46.000 de euro drept despăgubiri pentru demolarea celei mai mari părţi din casa pe care o deţin, dar banii nu le ajung nici să-şi cumpere o garsonieră în aceeaşi zonă a oraşului. Decizia de despăgubire a fost deja contestată în instanţă, dar municipalitatea consideră că procedura de expropriere s-a făcut conform legii.

„Eu aştept să comită abuzul şi îi reclam la DNA”

O problemă la fel se serioasă este şi în cazul lui Sandu Racoviţă, care deţine 90 de metri de teren şi 155,37 de metri pătraţi de construcţie pe strada Traian, unde funcţionează o cunoscută pizzerie din Galaţi. Nu mică i-a fost mirarea când a aflat că exproprierea este totală în cazul său, dar în decizie sunt trecuţi doar 70 de metri pătraţi de teren şi 76,67 de metri pătraţi de construcţie.
„Le-am spus că din decizia de expropriere lipsesc 20 de metri pătraţi de teren şi 79 de metri pătraţi de construcţie, dar nu au făcut nimic până acum. Am tot primit promisiuni, însă nu s-a materializat nimic. Nu vă spun ce fel arăta clădirea când am cumpărat-o, fără apă, fără canalizare... Am consolidat clădirea, am făcut şi un etaj şi am intabulat construcţia în 2003. Eu nu vreau decât să treacă în decizia de expropriere ceea ce este al meu şi nimic altceva. Din câte văd, sunt decişi să lase lucrurile aşa. Eu aştept să comită abuzul şi îi reclam la DNA. Am deja reclamaţia pregătită”, susţine Sandu Racoviţă. Şi acesta a contestat valoarea despăgubirilor în instanţă, considerând că cei 249.000 de euro oferiţi de Primărie nu acoperă nici pe departe investiţia pe care a făcut-o în imobil şi valoarea de piaţă a acestuia.
Ciudată este şi maniera în care municipalitatea a ales firma care se va ocupa de demolări. Astfel, nu s-a organizat o licitaţie, contractul fiind acordat prin atribuire directă. Reprezentanţii Primăriei neagă acest lucru, susţinând că s-a organizat totuşi o licitaţie.
„Nu expropriez nici pentru mama, nici pentru tata. A fost licitaţie”, a declarat Adrian Bucur, director în cadrul Primăriei Galaţi. Cert este că majoritatea proprietarilor din zonă nu vor pleca de bunăvoie, astfel că Primăria Galaţi va fi nevoită să obţină de la instanţă o decizie de evacuare, urmând ca un executor să pună în executare deciziile de expropriere.

„Trebuie să punem în aplicare acest proiect de utilitate pentru toţi gălăţenii”

”Exproprierile care le facem pe str. Traian nu sunt moftul nimănui din Primărie. Avem un oraş pe care îl avem aşa cum ni l-au făcut înaintaşii noştri. Nu este cel mai frumos, nu e cel mai convenabil din punct de vedere al traficului şi din multe alte puncte de vedere, dar avem obligaţia ca pentru viitor să-l facem cât mai primitor şi cât mai uşor accesibil. Exproprierile de pe Traian tocmai asta au avut ca scop, de aceea am şi întârziat atât de mulţi ani cu finalizarea străzii Traian”, a declarat primarul. Acesta a explicat că proiectul iniţial prevedea doar asfaltarea străzii Traian, dar s-a reluat proiectarea incluzând şi refacerea reţelelor de apă şi canalizare, lucrare ce a fost terminată deja.
”Am considerat că e mai mult decât necesar să lărgim str. Traian până în Faleză, să avem fluiditate pe patru benzi de la Metro până pe Faleză şi pe bulevardul falezei mai departe, prin Poliţia de Frontieră, să ieşim spre Brăila în timpul cel mai scurt. Acest proiect, împreună cu proiectul care vizează str. Coşbuc, au ca scop final o fluidizare ca în oraşele mari şi europene, în sensul în care de la Tribunal până la la ieşirea din Coşbuc să se poate circula pe patru benzi sens unic, iar de la Metro către Faleză şi mai departe spre Brăila, pe alte patru benzi sens unic. Unii proprietari au înţeles utilitatea proiectului şi, după ce au fost despăgubiţi, au lăsat casa aşa cum a fost şi au spus «Demolaţi-o şi faceţi proiectul, e important pentru noi». În contra-exemplu, o doamnă, cea mai vocală, s-a împotrivit cel mai mult, în condiţiile în care această doamnă a cumpărat locuinţa de la Primărie în 2009 cu 42.238 lei şi primeşte 291.464 lei. Nu pot ţine pe loc proiectul. Trebuie să punem în aplicare acest proiect de utilitate pentru toţi gălăţenii”, a mai spus primarul.


Articole înrudite