26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se dă startul campaniei electorale
Se dă startul campaniei electorale
Mâine, candidaţii USL, ARD, PP-DD, PRM, PER şi UDMR intră oficial în campanie electorală. Cei 67 de competitori din cele 13 colegii uninominale din judeţul Galaţi, se vor bate în afişe, pliante, fluturaşi, băi de mulţime ori apariţii TV, susţin reprezentanţii celor şase formaţiuni politice care s-au lansat în cursă. Tot mâine, la ora 14.00, Biroul Electoral Judeţean Galaţi organizează o tragere la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot a candidaţilor pentru Parlamentul României.
Aspiranţii la un mandat de parlamentar spun „pas” confruntărilor
Dezbaterile publice ori confruntările directe între candidaţi vor lipsi în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Cei mai mulţi dintre aspiranţii la un mandat de deputat ori senator în Parlamentul României se axează pe o serie de întruniri şi discuţii cu alegătorii din colegiile în care candidează ori pe apariţii în mass-media.
Nechita nu-şi cunoaşte contracandidaţii
„Eu am un program medico-social de campanie, foarte vast. Mă voi axa pe discuţii cu oamenii, pe apariţii radio, TV. Nu vreau o confruntare. Nu vreau să ştirbesc autoritatea niciunui contracandidat. De altfel, nu cunosc niciunul dintre contracandidaţii mei, nu am auzit de ei niciodată, deşi cunosc foarte multă lume în Galaţi. Am şi eu lipsurile mele”, ne-a declarat doctorul Aurel Nechita, candidatul USL pentru Colegiul 9 Camera Deputaţilor, aflat în municipiul Galaţi.
Turcu va critica guvernul USL
Şi democrat-liberalul Mihai Turcu, candidatul ARD pentru un mandat de senator în Colegiul 4, refuză o confruntare directă, pe motiv că nu îi place „balamucul”. „Nu vreau confruntări directe. Nu îmi place scandalul sau balamucul. Eu şi domnul Durbacă suntem prieteni, fiecare să îşi facă o campanie aşa cum consideră, pe proiecte. Eu vreau una elegantă, pe proiecte, bazată pe argumente. Nu cum au ei... guvern cinstit. O să le spun că e pe naiba cinstit. Mă lupt ca România să redevină o ţară membră UE, adevărată, să aduc investitori care să creeze locuri de muncă pentru tineri şi mă voi lupta pentru pensiile pensionarilor”, ne-a spus Mihai Turcu.
Resmeriţă şi Filimon, dezbatere pe teme economice
Deşi cei mai mulţi dintre candidaţi spun pas dezbaterilor publice, candidatul ARD din Colegiul 6, Doruleţ Resmeriţă, şi contracandidatul său din partea UDMR, Marian Filimon, au căzut de acord să organizeze o astfel de dezbatere. „Îmi doresc dezbateri publice pe proiecte. Nu vor fi dezbateri pentru că la Locale s-a văzut clar că cei care au fugit de dezbateri, în final, au câştigat. Este o metodă care dă roade, se pare. Oamenii ar trebui să fie mai atenţi. Am avut o discuţie cu domnul Filimon şi am stabilit ca măcar noi, din Colegiul 6, să avem o dezbatere publică pe proiecte cu teme economice, chiar dacă alţii nu vor dori. Mă aştept, în schimb, la atacuri murdare. Atacul este un instrument care dă roade, dacă analizăm modul în care s-au câştigat alegerile în ultimii ani”, ne-a spus democrat-liberalul.
Marian Filimon a precizat că va accepta orice dezbatere publică, iar motivul pentru care ceilalţi competitori refuză un astfel de demers vine ca urmare a faptului că „nu au ce să spună”. „Eu sunt foarte deschis, accept orice provocare. Dacă cineva consideră că este necesară o dezbatere publică, nu am nimic împotrivă. Unii nu au ce să spună. Ce au făcut? Nu au curaj. Actualii parlamentari ar trebui să vină mai întâi cu un raport de activitate în faţa cetăţenilor şi apoi să anunţe că vor mai candida. Oamenii îi votează de proşti, căci mulţi nu au făcut nimic. Candidatura mea e un protest faţă de clasa politică”, ne-a declarat preşedintele PIMM Galaţi.
Ciucă: Nu am nicio problemă atât timp cât se bazează pe respect”
Deputatul conservator Bogan Liviu Ciucă, candidatul USL pentru un nou mandat de parlamentar în Colegiul 8, ne-a declarat că „ambele metode de campanie electorală sunt în regulă atât timp cât obiectivul prioritar este populaţia”. „Vreau o campanie curată, civilizată. Eu voi genera o astfel de campanie pentru că îmi respect contracandidaţii şi sper ca şi ei să mă respecte, la rândul lor. Nu mă opun niciunui tip de campanie. Dezbaterile publice, confruntările sunt şi ele benefice pentru că astfel putem afla ce gândesc oamenii despre noi, electoratul ne poate cunoaşte mai bine astfel. Este adevărat că a fost o modă, în ultimii ani: în toată Europa campania a fost mai degrabă una individuală. Preocuparea mea este relaţia cu electoratul, nu să-mi conving contracandidatul, ci electoratul”, ne-a declarat parlamentarul.


Articole înrudite