13 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sediu nou al pompierilor din Tecuci /Adăposturile civile şi alarmarea populaţiei, încă problematice
Sediu nou al pompierilor din Tecuci /Adăposturile civile şi alarmarea populaţiei, încă problematice

Pompierii şi paramedicii din Tecuci au scăpat de vechiul sediu, adică o clădire ce avea 100 de ani. Cu bani de la Banca Mondială au acum un nou sediu. Şi alte clădiri vechi ale pompierilor din ţară sunt reabilitate cu finanţare de la Banca Mondială. 
Prezent la inaugurare, secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a arătat importanţa proiectului. Investiţia de la Tecuci  este foarte importantă deoarece pompierii şi parmedicii de aici ofera asistenţă medicală şi stingerea incendiilor pentru un oraş şi 73 de sate din nordul judeţului Galaţi, adică pentru circa 190.000 de oameni. 

”Participăm la inaungurarea celei de a doua clădiri reconstruite complet prin programul Băncii Mondiale de reabilitarea a clădirilor unde activează colegii pompieri şi de unde pleacă pentru a salva vieţi“, a precizat Raed Arafat, ministru secretar de stat, şef DSU. 
Clădirea iniţială avea o vechime de 100 de ani şi prezenta risc seismic. După demolarea ei şi reconstrucţia totală, lucrurile arată cu totul altfel, având un consum energetic aproape 0. 
”Noua clădire a avut o valoare a investiţiei de 17,7 milioane lei care include atât costurile de proiectare, de realizare, cât şi cele de utilare“, a explicat gen. mr. Benone Gabriel Duduc, adjunct IGSU. 

”Adăposturile trebuie totuşi modernizate, luate în serios şi pregătite pentru orice”

Secretarul de stat Raed Arafat a recunoscut că deoacamdată România nu poate oferi adăposturi civile pentru toată populaţia, şi că problema adăpostirilor ar trebui luată în serios. Legea spune că fiecare clădire ar trebui să aibă adăpost civil, dar lucrurile nu stau mereu aşa. 
”Unii constructori, ca să nu facă adăposturi, există o soluție pe care ei o fac. Fac un semisubsol care îi scuteşte să facă, asta probabil că va trebui rezolvată. c. Nu este o problemă doar a României, nu există o acoperire adecvată cu adăpostri civile pentru populaţie”, a precizat Raed Arafat. 
Nu se exclude o reluare a exerciţiilor de alarmare a populaţiei numit ”miercurea sirenelor”. 
”Din ce am vazut la testul care s-a facut miercurea trecută, faptul că nu am făcut lunar cum făceam înainte, a avut un impact negativ, în sensul în care au fost găsite unele defecte“, a precizat Raed Arafat. â
Cât despre informarea populaţiei despre conduita într-o situaţie de urgenţă, acesta este apanajul celor care au telefoane mobile performante şi care trebuie să acceseze site-urile puse la dispoziţie de catre DSU. 
”Nu vorbim despre persoanele de 80 de ani, vorbim despre cele din anturaj. Dacă bunica nu are, are nepotul, daca nu are nepotul, are tatăl sau mama, cineva are un smartphone la el“, a mai spus Raed Arafat. 
Cei fără acces la internet nu pot decât să spere că apropiaţii îi vor anunţa. Pentru zonele fără semnal trebuie însă găsite şi alte soluţii.


Articole înrudite