29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Soft antiplagiat la Universitatea Dunărea de Jos
Soft antiplagiat la Universitatea Dunărea de Jos

Măsura de stopare a apariţiei doctoranzilor frauduloşi - cei care obţin doctoratele plagiind lucrări ştiinţifice - stă la îndemâna oricărei universităţi. De pildă, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a achiziţionat anul trecut un soft antiplagiat, cu ajutorul căruia orice lucrare de doctorat este verificată şi comparată cu toate bazele ştiinţifice din lume, după care softul poate indica dacă lucrarea este sau nu un plagiat. O măsură care, dacă ar fi implementată în toate universităţile din România, poate că ar descuraja "producţia de doctorate pe bandă rulantă" care aruncă o lumină proastă asupra altor persoane corecte, care lucrează ani de zile la o lucrare de doctorat.
Softul antiplagiat a fost achiziţionat de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi în cadrul proiectului Perform, proiect prin care, anul trecut, 118 tineri şi-au realizat studii de doctorat şi post-doctorat. Softul a fost una dintre condiţiile proiectului – garantarea veridicităţii lucrărilor ştiinţifice ale tinerilor – iar cei 10.000 de lei, cât a costat softul, şi-au meritat toţi banii. Practic, softul verifică lucrarea – care este introdusă în sistem electronic – comparând-o cu toate celelalte lucrări existente în lume pe tema respectivă. Pentru o astfel de verificare, computerul care o verifică este pur şi simplu blocat timp de 24 de ore.
Printre tinerii ale căror lucrări au fost verificate cu softul antifraudă se află şi Maria Cătălina Ţopa, care a terminat studiile postdoctorale după ce, tot prin intermediul unui proiect european, şi-a făcut şi studiile doctorale. O perioadă de studii intense, care au durat cam cinci ani şi a presupus foarte multă muncă de cercetare. Maria nu se plânge, însă ştie perfect ce înseamnă să lucrezi la un studiu ştiinţific: “Şi lucrarea mea a fost evaluată cu ajutorul softului antiplagiat, dar nu am avut emoţii. Am impresia chiar că lucrarea mea a ieşit cu 2%, adică doar 2% din lucrarea mea s-a regăsit în alte lucrări din lume”.  
Softul va putea fi utilizat de universitate până în toamna acestui an, iar preşedintele Senatului Universităţii, Lucian Georgescu, spune că instituţia va căuta soluţii pentru a cumpăra şi pe viitor dreptul de verificare computerizată a veridicităţii lucrărilor de doctorat. O măsură care ar trebui introdusă de Ministerul Educaţiei în toate universităţile din ţară, crede profesorul Lucian Georgescu: “Dacă s-ar aplica peste tot ar fi foarte bine. Dar să se aplice peste tot, să se măsoare la fel... Acum, ministrul Educaţiei ar trebui să stabilească aşa ceva, pentru a-i descuraja pe cei care fură, pentru că a plagia o lucrare ştiinţifică este furt, clar”.  
Măsura la care se referă Lucian Georgescu ar stopa apariţia de falşi doctoranzi, apăruţi peste noapte, o situaţie care aruncă, în mod nemeritat, o lumină proastă asupra tuturor cercetătorilor din România, crede Cristian Dima, asistent universitar la facultatea de Chimie Alimentară din Galaţi: ”Normal că mă simt jignit când aud de astfel de cazuri... Ştiu câtă muncă este în spatele unei lucrări ştiinţifice şi ştiu câţi colegi de-ai mei muncesc pe rupte pentru aşa ceva. Iar dacă apare un posesor de doctorat, îl consider coleg de-al meu... Numai că acel coleg se laudă cu o lucrare furată. Aşa ceva nu ar trebui să rămână nepedepsit, iar implementarea unui soft antifraudă la nivel naţional ar putea fi soluţia”.


Articole înrudite