Tentativă la omor în Penitenciarul Galaţi: Şi-a înjunghiat în gât colegul de celulă Recomandat

Joi, 30 Ianuarie 2020 16:12
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tentativă la omor în celulă. S-a întâmplat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, unde doi deţinuţi s-au luat la ceartă, iar unul dintre ei l-a înjunghiat pe celălat cu ajutorul unui cuţit artizanal, confecţionat chiar de victimă. Lovitură a fost extrem de puternică, aşa că a fost nevoie de intervenţia unui echipaj de la ambulanţă pentru că bărbatul, în vârstă de 32 de ani, să fie transportat la spital. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, care fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor.

Agresorul, Cătălin Andronache, în vârstă de 31 de ani, din Panciu, judeţul Vrancea, era închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi după ce a comis o crimă în 2012. Acesta a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru omor calificat. În aceeaşi celulă se afla şi un gălăţean, în vârstă de 32 de ani, care mai avea de executat trei ani şi 161 de zile, dar şi un alt deţinut. Între doi dintre deţinuţii din celulă a izbucnit un conflict spontan. În penitenciar s-a dat alarma. „Personalul operativ şi medical al Penitenciarului Galaţi a intevenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane condamnate, urmare a unui prezumat act de agresiune. Concomitent, a fost solicitat sprijinul serviciului de ambulanţă, persoana în cauză fiind transportată la o unitate spitalicească din reţeaua sanitară publică, în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la sesizarea organelor judiciare abilitate în vederea efectuării cercetărilor specifice: Secţia 5 Poliţie Galaţi şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, precum şi judecătorul de supraveghere a privării de libertate. Având în vedere că incidentul face obiectul unei anchete penale, cauzele şi împrejurările producerii incidentului vor fi stabilite de către organele judiciare abilitate”, a declarat Giulia Munteanu, purtător de cuvânt Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

Starea bărbatului înjunghiat era foarte gravă şi de aceea a necesitat rapid transport către spital. „Bărbatul a fost adus de la Penitenciarul Galaţi cu o plagă înjunghiată în zona latero-cervicală dreaptă, pentru care s-a intervenit chirurgical de urgenţă. Pacientul este stabil, este sub supraveghere şi este monitorizat. Viaţa i-a fost pusă în pericol, tăietura a fost milimetric lângă o venă importantă”, a declarat dr. Ionuţ Băneşanu, Spitalul de Urgenţă Galaţi. Procurorii au stabit ce s-a petrecut în primă fază în celulă, dar mai sunt lucruri de lămurit. „Am înregistrat astăzi încă un dosar penal având ca obiect o tentativă la omor. Este vorba despre o infracţiune ce a avut loc în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, într-o celulă a penitenciarului, în care agresorul a aplicat o lovitură de cuţit, un cuţit confecţionat artizanal, în zona gâtului victimei, fiind nevoie de transportarea urgentă a acestuia la spital şi de o intervenţie chirurgicală pentru a i se salva viaţa. Este vorba despre un conflict spontan, agresorul a fost audiat, nu a recunoscut fapta. Va fi audiat şi celălalt bărbat care se afla în celulă. A fost un conflict spontan pe care agresorul nu şi-l asumă”, a declarat Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Cătălin Andronache nu şi-a recunoscut fapta în faţa anchetatorilor, care urmează să stabilească de la ce a pornit exact conflictul dintre cei doi deţinuţi. Conform surselor apropiate anchetei, cuţitul artizanal era confecţionat chiar de victimă. Dacă va fi găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii, Andronache riscă să mai primească între cinci şi 10 ani de închisoare, pedeapsă care i se va adaugă la cei 18 ani pe care îi mai avea de executat.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu