25 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apă Canal Galaţi: Reducerea apei nevalorificate, o provocare permanentă pentru operatorii de apă
Apă Canal Galaţi: Reducerea apei nevalorificate, o provocare permanentă pentru operatorii de apă

În contextul schimbărilor climatice, al preocupărilor privind evitarea risipei de apă, operatorii de apă încearcă să implementeze soluţii cât mai rapide şi eficiente de valorificare a apei, potrivit APA CANAL S.A. Galaţi.
"În cursul zilei de 9 iulie, la sediul APA CANAL S.A. Galaţi am primit vizita reprezentanţilor AGS Water Solutions (parteneriat portughez-japonez) şi ai Operatorului RAJA Constanţa, care au în derulare un program de reducere a apei nevalorificate (NRW). Interesaţi de soluţiile implementate pentru reducerea NRW, colegii de la Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila ne-au fost oaspeţi la eveniment.
AGS Water Solutions lucrează în cadrul sectorului de apă de peste 35 ani, concentrându-se asupra conservării mediului şi acţionând pe tot parcursul ciclului apei din mediul urban. Activităţile variază de la consultanţă şi dezvoltarea serviciilor de inginerie specializate la managementul, operarea şi mentenanţa sistemelor şi instalaţiilor de apă urbană.
După o prezentare generală a apei nevalorificate în unele ţări europene, au fost expuse soluţiile implementate pentru aducerea nivelului pierderilor de apă în valoarea ţintă impusă de Comisia Europeană şi ANRSC, 20% în reţeaua de distribuţie. Se are în vedere în primul rând combaterea pierderilor reale prin implementarea zonelor de sectorizare (DMA), monitorizarea online a debitului şi presiunii, a volumelor de apă intrate şi ieşite din sistem; detectarea activă a pierderilor – identificarea şi remedierea avariilor; managementul activelor. Un alt aspect urmărit este combaterea pierderilor aparente, prin monitorizarea erorilor de contorizare a clienţilor şi stabilirea priorităţilor pentru înlocuire, concomitent cu detectarea fraudelor şi a bransamentelor ilegale.
Sectorul de apă din România se dezvoltă rapid şi urmăreşte să devină mai eficient prin implementarea de proiecte pentru reducerea NRW. Operatorul APA CANAL S.A. Galaţi are avizat de către ANRSC planul de afaceri care include lucrări de investiţii propuse pentru realizarea măsurilor de reducere a procentului de NRW. Conform Ordinului ANRSC nr.231/2022 operatorii au obligaţia raportării realizării obiectivelor din planul de afaceri avizat de ANRSC şi a indicatorilor aferenţi măsurilor propuse de creştere a eficienţei", transmite APA CANAL S.A. Galaţi.


Articole înrudite