13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
DSP Galaţi: Sarea iodată - o soluţie simplă la o problemă complexă!
DSP Galaţi: Sarea iodată - o soluţie simplă la o problemă complexă!

În data de 24 mai 2024 se vor derula la noi în ţară activităţi de informare cu privire la importanţa consumului de sare iodată, având ca slogan „Sarea iodată - o soluţie simplă la o problemă complexă!”. Tema din acest an urmăreşte să atragă atenţia asupra importanţei iodului în prevenirea tulburărilor cauzate de carenţa de iod în organism.
Carenţa de iod este cunoscută în întreaga lume de mai mulţi ani pentru producerea unor tulburări grave în organism şi în special pentru apariţia guşei tiroidiene, cauza cea mai frecventă de retard mintal. Populaţia care trăieşte în zonele sărace în iod poate avea o reducere a indicelui dezvoltării intelectuale (IQ) cu până la 13,5 puncte. În general, consecinţele carenţei de iod sunt reprezentate de diminuarea capacităţii intelectuale până la cretinism, avorturi spontane şi dificultăţi la naştere, malformaţii şi diverse handicapuri (diminuarea auzului, chiar surditate, malformaţii scheletice şi musculare). Experienţa ţărilor din Europa de Vest a dovedit că un consum de sare iodată reprezintă cea mai simplă şi eficientă metodă pentru aportul de iod în organism. Începând cu anul 1996, OMS a recomandat ca toată sarea alimentară utilizată în gospodării pentru prelucrarea alimentelor să fie sarea iodată, ca strategie de prevenire a tulburărilor de deficit de iod în populaţie. Aportul zilnic de iod depinde de necesităţile organismului şi variază pentru diferite categorii ale populaţiei. Astfel, un aport de 120 micrograme/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, 150 micrograme/zi pentru adolescenţi şi adulţi şi 250 micrograme/zi pentru femeile însărcinate şi care alăptează este esenţial pentru buna funcţionare a organismului. Surse alimentare de iod sunt reprezentate, pe lângă sarea iodată, de peşte şi fructe de mare, alge marine, lapte, carne, ouă dacă animalele furnizoare primesc hrană cu continut normal în iod, apa potabilă dacă solul conţine iod.
La nivel mondial, solul din zone geografice întinse este deficitar în iod, în principal în regiunile munţilor Himalaya, Alpi şi Anzi, unde iodul a fost îndepărtat de glaciaţie şi inundaţii. Deficienţa de iod apare şi în regiunile de câmpie departe de oceane, cum ar fi Africa Centrală şi Europa de Est. Persoanele care consumă numai alimente produse local în aceste zone sunt expuse riscului carenţei de iod. Europa, exceptand Islanda, este un continent cu deficit de iod. Conform datelor din anul 2023 prelucrate de Global Fortification Data Exchange (GFDx), iodarea obligatorie a sării în Europa se practică în 18 ţări, dintre care 11 din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Bulgaria, Croatia, Danemarca, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi 7 din afara Uniunii Europene, respectiv Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Republica Kosovo. La nivel mondial, 126 de ţări au obligativitatea iodării sarii, iar acolo unde s-a demonstrat ca deficitul de iod nu mai prezintă o problemă de sănătate publică s-a ales iodarea opţională a sării.
În România, în anul 2022, în Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu au fost raportate un număr de 171 cazuri noi, din 20 de judeţe, dintre care 42% pentru codul E01: tulburări tiroidiene şi afecţiuni înrudite, legate de deficitul de iod (guşa difuză şi nodulară), 53% pentru codul E02: hipotiroidii prin carenţa subclinicţ de iod, şi 5% pentru codul E00: sindromul insuficienţei tiroidiene congenitale. În cazul celor mai multe cazuri, confirmarea pentru prima dată a diagnosticului a avut loc la grupa de vârstă 55-64 de ani. Încă din anul 2002, în România este legiferată obligativitatea iodarii universale a sării destinate consumului uman, în vederea combaterii durabile a tulburărilor prin deficit de iod în rândul populaţiei, astfel încât sarea destinată consumului uman trebuie să conţină între 25- 40 mg iod/kg de sare.
Bolile provocate de deficitul de iod reprezintă în continuare o problemă importantă de sănătate publică. La nivel judeţean implementarea acţiunii se face de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Galaţi.


Articole înrudite