24 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Denia Canonului Mare la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi
FOTO: Denia Canonului Mare la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Pentru a se întări duhovniceşte în urcuşul Postului Mare, numeoşi credincioşi din Arhiepiscopia Dunării de Jos au participat în a 5-a săptămână a Postului Mare la Denia Canonului Mare. La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, în după amiaza zilei de miercuri, 17 aprilie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestui locaş de cult, într-o atmosferă de evlavie a săvârşit slujba primei Denii rânduită în această zi a postului. În cadrul slujbei, cu smerenie profundă şi multă pioşenie, a fost cântat Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Aşa cum au fost obişnuiţi credincioşii din această zonă a ţării, răspunsurile la slujbă au fost oferite într-o deosebită armonie de Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi.
Această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe. Rugăciunea şi cântarea se împletesc în acest canon într-o sinergie unică pentru a crea starea lăuntrică de recunoaştere a păcatelor şi de căinţă, dar şi dorinţa profundă de revenire la starea curată a vieţii în comuniunea cu Preasfânta Treime şi cu toţi cei ce Îl doresc, Îl caută şi Îl iubesc pe Dumnezeu. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc credincioşilor prezenţi în care a vorbit despre această operă liturgică a imnografului Andrei Criteanul, precum şi despre pregătirea treptată a credincioşilor prin pocăinţă, post şi rugăciune pentru primirea bucuriei Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, transmite Arhiepiscopia. FOTO, mai jos!
! Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din 250 de stihiri, organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise. În cadrul Deniei Canonului cel Mare se citeşte şi viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, precizează Arhiepiscopia.


Articole înrudite