18 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Vernisajul lui Victor Ceban, pictorul stărilor sufleteşti
FOTO: Vernisajul lui Victor Ceban, pictorul stărilor sufleteşti

În data de 5 iulie, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi a inaugurat expoziţia personală a pictorului Victor Ceban. Continuare a deja tradiţionalei colaborări cu artiştii moldoveni, evenimentul a adus în faţa gălăţenilor un artist matur, apreciat internaţional, un pictor de şcoală academică rusă, cu influenţe post impresioniste atât de dragi cândva curţii imperiale de la Saint Petersburg şi cu ceva accente de şcoală rigidă vieneză, după cum consideră colecţionarul de artă Dragoş Filip, colaborator al evenimentului.
Deschiderea oficială a expoziţiei a fost făcuta de directorul Muzeului de Artă Vizuală, dr. Dan Basarab Nanu, împreună cu artistul expozant şi curatorul Denis Brînzei. Domnul Dan Basarab Nanu a scris legat de prezenţa pictorului basarabean: „Victor este un îndrăgostit al amănuntului. Poate chiar prea mult, pentru gustul meu. Văzând cum lucrează, mi-am dat seama că este binecuvântat de Dumnezeu cu harul ductului liniei şi al cuminţeniei culorii. Mi-am dat seama în acelaşi timp că este într-o continuă căutare. Căutare de soluţii, de idei, de abordări. Toate în limita posibilei întoarceri. Întoarcere la simplul şi clasicul pictural, în condiţiile în care plastica începutului de mileniu III, din punct de vedere conceptual, se confruntă cu acceptarea căutării formei experimentului non figurativ şi a căutării frumosului clasic, în sensurile sale cele mai profunde”.
Victor Ceban s-a născut în 1961 în Chişinău şi a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design (secţia grafică), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Din 2018 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Ploieşti. Are lucrări în colecţii private din Republica Moldova, România, Italia, Polonia, Germania, Canada, SUA.
Alături de artist au fost prietenii săi din Galaţi, pictorul Gheorghe Miron şi actorul Vlad Vasiliu, dar şi cel care practic l-a descoperit şi promovat în România, colecţionarul Dragoş Filip din Predeal.
Irina Cajal este de parere că „dintr-un artist pierdut şi resemnat în propria nostalgie, având cu totul alte preocupări, Victor Ceban a fost redescoperit şi introdus într-o nouă pardigmă de către îngeri iubitori ai artei, paradigmă care i-a permis maestrului să explodeze şi să creeze dupa propria simţire. În ciuda unei tuşe personale evidentă, maestrul nu de puţine ori se dedublează şi întra în pielea altor mari artişti, căci Victor Ceban este şi histrionic”.
Maestrul Vlad Vasiliu a recitat două poeme proprii în celebrarea unor teme primordiale, munca artiştilor şi nostalgia Basarabiei. Ca pecetluire a bunelor relaţii cu muzeul gălăţean, pictorul Victor Ceban i-a dăruit o lucrare reprezentând portretul academicianului Răzvan Teodorescu, nu de mult timp intrat în nefiinţă. FOTO, mai jos!


Articole înrudite