03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Galaţiul a ajuns un oraş de mâna a doua”
„Galaţiul a ajuns un oraş de mâna a doua”
Este declaraţia preşedintelui IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, în legătură cu faptul că numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august a crescut comparativ cu numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iulie. Astfel, conform datelor centralizate la nivelul AJOFM Galaţi, la data de 31 august numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele instituţiei era de 15.135, în timp ce la sfârşitul lunii iulie numărul lor se ridica la 15.000. Dintre cei 15.135 de gălăţeni care figurau ca neavând oficial un loc de muncă, un număr de 6.640 erau femei, în timp ce ponderea, şi anume 11.567, o reprezentau şomerii neindemnizaţi. Numărul şomerilor care primeau indemnizaţie de şomaj era doar de 3.568, un număr relativ scăzut comparativ cu numărul total de şomeri. În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta era la sfârşitul lunii august de 7,39% la nivelul judeţului, cu mult mai mare comparativ cu rata medie a şomajului înregistrată la nivel naţional, care a fost de 4,90%.
Lipsa investiţiilor îşi arată colţii
Potrivit lui Marian Filimon, lipsa investiţiilor reprezintă principala cauză a numărului mare de şomeri. „De ani de zile tot spun că în Galaţi ar trebui făcute investiţii serioase pentru a rezolva problema şomajului, şi aici mă refer la construirea unor unităţi de producţie şi nu a unor mall-uri. Din păcate, cei mai mulţi dintre aleşii noştri şi-au urmărit doar interesele personale şi nu interesele acestui oraş şi ale gălăţenilor, iar şi mai păcat este că acest lucru se întâmplă de ani de zile şi electoratul nu îi sancţionează la vot. Din păcate, cred că nici în decembrie electoratul nu se va trezi şi va vota aceiaşi oameni care au fost şi până acum şi care nu au făcut mare lucru pentru ei. Cât despre Galaţi, a ajuns un oraş de mâna a doua şi lucrurile nu par să se îndrepte, dacă ţin cont de modul în care evoluează lucrurile şi la Combinat. Este regretabil faptul că nici actualii aleşi locali şi nici cei care conduc Primăria nu par să facă prea multe lucruri pentru ca lucrurile să se schimbe în bine în oraş. Şi aici mă refer la faptul că domnul primar Marius Stan a promis în campanie că dacă va fi ales va constitui un comitet alcătuit din oameni de afaceri gălăţeni, economişti sau alţi specialişti, cu care să se consulte în domeniul economic şi să elaboreze o strategie de dezvoltare a oraşului, ceea ce presupune atragerea de investiţii”, ne-a declarat Marian Filimon. Acesta s-a arătat nemulţumit şi de faptul că actualul guvern USL nu a luat măsuri pentru stimularea mediului de afaceri, singurele lucruri concrete fiind la ora actuală scumpirea gazelor naturale şi a energiei electrice.
Fondurile europene, singura soluţie pentru redresarea Galaţiului?
În condiţiile în care prezentul este unul sumbru şi nici viitorul nu pare a fi unul roz pentru Galaţi, un oraş care s-a dezindustrializat în ultimii ani încetul cu încetul, singura soluţie pentru efectuarea de investiţii pare a fi atragerea de fonduri europene. Un astfel de demers se încearcă prin constituirea zonei intercomunitare metropolitane Galaţi-Brăila, prin intermediul căreia s-ar putea atrage fonduri pentru infrastuctură sau turism. Potrivit declaraţiei directorului comitetului director al zonei metropolitane, Ciprian Dediu, în ultimii 22 de ani lucrul care a lipsit a fost planificarea măsurilor care trebuiau luate în orice domeniu al economiei. „Constituirea acestei zone intercomunitare metropolitane Galaţi-Brăila, la care sunt afiliate 47 de unităţi administrative, inclusiv din judeţul Tulcea, s-a făcut legal doar de trei luni şi ne dorim ca prin această formă de organizare, care este una apolitică din punct de vedere al conducerii, să atragem fonduri mai mari de 10-30.000 de euro, iar proiectele care vor fi realizate vor privi dezvoltarea unei zone mai mari, din care vor face parte şi oraşe, dar şi localităţi din mediul rural. Această zonă are potenţial de dezvoltare şi este una atractivă pentru investitori, chiar dacă anumite date prezentate de unele instituţii deconcentrate prezintă lucrurile altfel”, a declarat Ciprian Dediu. Acesta a ţinut să spună că trebuie speculat unul din punctele importante ale Galaţiului, şi anume că se află pe malul Dunării, aşa cum este şi cazul oraşului Brăila.


Articole înrudite