15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În această perioadă, când cei cu dare de mână se pregătesc de concediu, există tecuceni care folosesc timpul favorabil pentru a-şi asigura un acoperiş deasupra capului pentru perioada de iarnă. O parte dintre cei mai tineri tecuceni, cu vârsta până în 35 ani, au speranţe în a obţine o locuinţă tip ANL, iar în această cursă acerbă au intrat nu mai puţin de 249 de dosare, în condiţiile în care numărul apartamentelor ce urmează a fi construite este la jumătate. Dacă tinerii cu vârste „fragede” de până în 35 ani mai au speranţa de a se vedea cu o casă numai a lor, chiar şi cu chirie, de aceeaşi oportunitate nu beneficiază şi cei care au depăşit acest prag al anilor, inventarierea cererilor depuse în ultimul timp pentru obţinerea de locuinţe din fondul locativ fiind de „doar” 861 de cereri, în condiţiile în care pe acest capitol nu au fost alocate niciun fel de fonduri în ultima perioadă de timp, ce durează de câţiva ani.
O variantă mult mai apropiată de realitate ar fi obţinerea unui teren pe Legea 15, ca ulterior pe acest loc de casă tinerii să îşi edifice viitoarea locuinţă. Şi aici există un „dar”, ca de altfel în toate zonele ce oferă ceva gratuit: aici au acces doar cei cu vârsta până în 35 ani.... şi cu toate acestea sutele de cereri aprobate aşteaptă cu sufletul la gură racordarea la utilităţi, ca mai apoi să fie alocate locurile de casă „câştigătorilor”. Şi aici, slabe speranţe.
Pe zi ce trece numărul solicitanţilor de locuinte în sistem ANL, locuinţe sociale şi loturi de case creşte simţitor, doar numărul solicitărilor, nu şi nivelul de rezolvare a acestor solicitări.
În condiţiile în care la nivelul administraţiei locale situaţia pare uşor depăşită, un investitor particular pare să fi găsit soluţia optimă de rezolvare a spaţiului de locuit pentru cei mai puţin pretenţioşi: o locuinţă de numai 21 mp la „doar“ 25.000 lei „cu banii jos” sau prin credit doar cu buletinul. Şi aici există o problemă, deloc de neglijat: proprietarul imobilului de locuinţe solicită un avans de 2.000 lei, care poate fi considerat şi prima rată, ca mai apoi, timp de 23 de luni, solicitantul să achite lunar nici mai mult, nici mai puţin de 1.000 lei lunar. Cu acest efort financiar se poate obţine o locuinţă decentă, de 21 mp, cu o baie, dotată cu racorduri la apă, canalizare, electricitate şi gaze naturale Oferta pare rezonabilă, însă, în condiţiile în care lefurile la Tecuci variază în jur de 600-800 lei/ lună, creditul pe 23 de luni pare deja un lux.


Articole înrudite