03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicii de familie din Galaţi membri ai Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie Galaţi şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de familie au primit în ultima perioadă mai multe solicitări din partea pacienţilor pe care nu au cum să le onoreze.
„Medicii de familie au fost solicitaţi de pacienţi să transcrie reţetele simple primite în ambulatorii sau spitale sau doar menţiunile din biletul de externare pe reţete electronice. În plus, medicii de familie au mai fost solicitaţi să elibereze certificate de incapacitate temporară de muncă, este vorba de concediile medicale, pentru pacienţii consultaţi în camera de gardă a spitalelor. Numai că aceste solicitări ale pacienţilor contravin prevederilor normative legate de eliberarea reţetelor compensate şi gratuite. În norme se arată că aceste reţete se eliberează doar în urma consultului propriu şi se interzice transcrierea actelor medicale rezultate în urma consultului altui medic. Vrem să reamintim pacienţilor că, indiferent de locul în care a fost consultat şi tratat, fie spital, ambulatoriu, cabinete medicale de specialitate sau camerele de gardă ale spitalelor, dacă în urma acestor consultaţii sau internări a fost recomandat un tratament medicamentos, atunci medicul care l-a consultat şi tratat trebuie să îi elibereze reteţa folosind formularele admise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la începutul acestui an toate aceste reţete trebuie eliberate în format electronic de către toţi furnizorii aflaţi în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Îi informăm pe pacienţi că ei au dreptul să primească o scrisoare medicală de la medicul care i-a consultat sau tratat în spital sau ambulatoriu. Această scrisoare medicală este destinată medicului de familie şi ea trebuie să conţină şi seria şi numărul reţetei compensate sau gratuite eliberate pentru prima lună în cazul tratamentelor cronice. Scrisoarea medicală trebuie să conţină neapărat şi numărul contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate de către unitatea emitentă, numărul înregistrării, perioada de valabilitate şi semnătura unui medic cu drept de parafă şi liberă practică”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.
Medicii de familie gălăţeni au ţinut să facă aceste precizări deoarece în ultimul an s-au înmulţit situaţiile în care medicii au fost amendaţi de casele de asigurări de sănătate şi obligaţi să achite contravaloarea reţetelor prescrise în luna în care pacientul a fost tratat în ambulatoriu sau internat în spital. Pentru o mai bună informare a populaţiei, medicii de familie vor afişa aceste date şi la sediile cabinetelor.


Articole înrudite