02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicii gălăţeni, instruiţi de DGA să nu ia mită
Medicii gălăţeni, instruiţi de DGA să nu ia mită

Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie Galaţi au susţinut, luni, la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei! din Galaţi, o întâlnire cu medicii, cărora le-au comunicat noile prevederi legale cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Conform unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicate, pe 5 august, în Monitorul Oficial, medicii sunt funcţionari publici iar orice recompensă materială primită din partea unui pacient este considerată mită. Potrivit comisarului DGA Cornel Ignat, în cadrul discuţiilor li s-au explicat medicilor gălăţeni care sunt pedepsele ce se pot aplica în cazul în care doctorii primesc recompense din partea pacienţilor. DGA Galaţi a anunţat că va continua seria informărilor şi cu alte categorii profesionale care se încadrează în prevederile legii.

“Este un lucru bun că s-a făcut o astfel de informare, mai ales având în vedere cazurile recente de mită luată sau dată în spitale. S-a prezentat noua decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a lămurit că funcţia de funcţionar public se atribuie şi medicilor numai din sistemul public nu şi privat, şi având în vedee această nouă încadrare a medicilor, DGA a făcut o prezentare vizavi de ce infracţiuni se aplică funcţionarului public privind activitatea de zi cu zi din spitalul judeţean. Vorbim de infracţiuni pedepsite de Codul Penal pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă, aplicabile la acest moment şi aplicabile medicilor din Spitalul Judeţean”, a spus Dumitru Titea, jurist în cadrul Spitalului „Sf. Apisotol Andrei”, o unitate din care, pe 9 iulie, un medic urolog a fost arestat de procorurori pentru luare de mită de la un pacient.

Totuşi, discuţiile cu reprezentanţii DGA au fost purtate pe un ton destul de ridicat de mai mulţi medici gălăţeni, nemulţumiţi de faptul că li se impune să fie funcţionari publici. Printre nemulţumiţi, chiar şi soţia doctorului urolog cercetat acum pentru luare de mită, dr. Daniela Ţuţea: “Eu nu sunt funcţionar public! Este o profesiune liberală, la fel cu cea de avocat, artist, adică... dacă nouă ni se impun reguli noi, înseamnă că li se impun tuturor, nu? Dar vă spun că nici în ţările din lumea a treia nu există ca medicul să fie funcţionar public. Păi dacă sunt funcţionar public şi mi se termină programul la 13.00, ce fac? Las pacientul desfăcut, pe masa de operaţie? Păi nu îl las, nu e posibil aşa ceva. Cei de la DGA ne arată că medicul este funcţionar public, informându-ne doar cu privire la pedepsele la care ne putem expune. Nu e corect”, a spus doctoriţa, declarându-se dispusă să facă grevă dacă situaţia nu se va rezolva.

De altfel, intenţia de a opri lucrul, blocând sistemul de sănătate, a fost deja lansată la nivel naţional, existând pericolul ca medicii să refuze să mai lucreze la stat, ceea ce ar conduce la un blocaj total al spitalelor. “Şi aşa este criză de medici. Dacă nu ştiaţi, de pildă, programările pe cardiologie, la Policlinica spitalului, sunt acum pentru anul 2016, pentru că nu sunt medici suficienţi. Iar această decizie va face ca medicii tineri să plece din sistem. Ori, noi nu mai avem nici noi mulţi ani de lucru şi atunci ce se va întâmpla? Ori credeţi că mie îmi convine să lucrez şi la stat şi la privat? Dar de ce nu sunt plătit la calitatea operaţiilor pe care le fac, corespunzător, în spital?”, a spus şi chirurgul Paul Ichim, adăugând că “dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut ceva bine, a fost că a unit breasla noastră şi toţi am înţeles că trebuie să fim uniţi. Sper totuşi să se rezolve problema”.

Un funcţionar public are şi drepturi, nu doar obligaţii, însă decizia Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu se referă decât la cele din urmă, ceea ce este un abuz, spune şi şeful Serviciului SMURD Galaţi, doctor Angel Trifan: “Ni se spune acum că trebuia să ştim la ce ne înhămăm când ne-am ales aceastză profesie... Şi eu, ca foarte mulţi colegi de-ai mei, ne-am ales această profesie pentru a ajuta oameni, a le salva vieţile, nimeni nu condiţionează actul medical. Ori acum suntem funcţionari publici şi ni se spune ce nu avem dreptul să facem. Dar nu ni se spune şi ce drepturi avem - dreptul la sporuri de noapte, dreptul la salarii decente... Mă chinui de nu ştiu cât timp să angajez voluntarii care ne ajută... Acestea sunt problemele la care nimeni nu ne răspunde. Sunt în asentimentul celor 21.000 de colegi medici care s-au aliat la pagina medicinagatadegreva şi suntem gata să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăţi care trebuie corectate în cel mai scurt timp. Sper să avem un rezultat din partea guvernanţilor”.


Articole înrudite