15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul mediului a răspuns interpelării deputatului Dobre privind investiţiile privind îmbunătăţirea calităţii aerului urbei
Ministrul mediului a răspuns interpelării deputatului Dobre privind investiţiile privind îmbunătăţirea calităţii aerului urbei
Deputatul liberal Victor Paul Dobre a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Mediului şi pădurilor privind preocuparea ministerului de resort legată de calitatea aerului în Galaţi. În anii anteriori Galaţiul făcea parte dintre oraşele cu grad de poluare ridicat, fapt ce se datora în mare parte noxelor rezultate din activitatea combinatului siderurgic. De la închiderea activităţilor mari generatoare de poluare ale combinatului, calitatea aerului s-a îmbuntăţit considerabil, fapt sesizat de gălăţeni chiar şi fără accesarea datelor specializate ale specialiştilor în mediu. 
În răspunsul ministerului se arată investiţiile existente la Galaţi realizate în conformitate cu normele internaţionale şi reglementările UE: o staţie de tip trafic, două staţii de tip industrial, o staţie de fond urban şi o staţie de tip suburban.
Din analiza datelor a rezultat încadrarea în valorile limită a indicatorilor monitorizaţi, cu excepţia „pulberi în suspensie – fracţiunea PM10”, pentru care au fost înregistrate valori medii zilnice mai mari decât valoarea limită zilnică. Conform legislaţiei în vigoare, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi a iniţiat Programul de gestionare a calităţii aerului pentru indicatorul pulberi în suspensie – fracţiunea PM10 la nivelul localităţilor Galaţi, Şendreni şi Vânători pentru perioada 2010-2013, care cuprinde măsurile necesare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Programul a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţului Galaţi nr. 461/30.07.2010. Programul stabileşte măsuri cu termen scurt şi lung, printre care: a)Reducerea emisiilor provenite din surse fixe (surse industriale) la SC ArcelorMittal SA Galaţi (prin instalaţii de reducere a emisiilor la electrofiltrul de desprăfuire, secţiile de Aglomerare 1 şi 2, până în decembrie 2012; instalaţii pentru reducerea emisiilor de electrofiltrul circuit retur, secţia Aglomerare 2; extinderea perdelelor de protecţie şi a spaţiilor verzi cu 15.000 de puieţi ce se vor planta în luna noiembrie pe o suprafaţă de 30.000 mp, din care o suprafaţă de 20.000 mp în colaborare cu Primăria Vânători); b) Reducerea emisiilor provenite din surse de suprafaţă (gospodării şi industrie mică) – proiecte derulate de Primăria/Consiliul Local Galaţi” (extinderea reţelei de alimentare cu gaz natural, modernizarea Grădinii Publicii şi a Parcului Rizer, investiţii al căror termen de finalizare este de 2 ani de la semnarea contractelor ce s-a produs la ultima vizită la Galaţi a ministrului dezvoltării, Elena Udrea);  Alte măsuri – implementarea proiectelor care vizează utilizarea energiilor neconvenţionale – prin programul Casa Verde, aflat în derulare. Investiţiile privind reducerea emisiilor de pulberi în suspensie funcţiunea PM10, conform programului de gestionare a calităţii aerului, în perioada 2009-2010: SC ArcelorMittal SA Galaţi 10.273.661 RON; SC Electrocentrale Galaţi SA 280.950 RON; Primăria Galaţi 6.315.664,68 RON. Iar „APRM va continua monitorizarea calităţii aerului în judeţul Galaţi” şi va realiza rapoarte anuale pe acest subiect, rapoarte ce vor deveni publice.


Articole înrudite