22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan "ActFest" ediţia XI
FOTO: Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan "ActFest" ediţia XI

Sâmbătă, 18 mai, târziu în noapte s-a terminat prin gala de premiere, singurul festival de teatru amator pentru studenţi din România. Acest eveniment, organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi, în colaborare cu Liga studenţilor din Universitatea “Dunărea de Jos Galaţi” şi finanţat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, îşi propune după cum declară organizatorii “manifestarea cultural artistică de gen la nivel naţional, sub formă de competiţie, la care participă trupele de teatru afiliate Caselor de Cultură Studenţeşti din centrele universitare Alba Iulia, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Galaţi şi Suceava”.
Programul extrem de bogat şi divers a acoperit două zile, 17-18 mai 2024 şi a avut parte de un juriu onorant: doamna Angela Ribinciuc, jurnalist, scriitor, specialist comunicare la Cancelaria Senatului Universităţii “Dunărea de Jos”, regizorul Radu Nichifor, director general al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila şi Vlad Vasiliu, actor şi fost director al Teatrului Dramatic “Fani Tardini”.
În programul festivalului au intrat spectacolele:
- “Domnia sau alte treburi de împărat”, adaptare după texte de George Călinescu, Trupele “Absolut” şi “De ce ficatul” din Galaţi;
- “Qlangereală”, de George Cocoş, Teatrul studenţesc “Fabulinus”, CCS Suceava;
- “Ultima zi de şcoală”, de Chiara Boscaro şi Marco Di Stefano, Promoţia 2024 a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos”, Galaţi;
- “Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, Teatrul studenţesc “Bacteria H”, CCS Braşov;
- “White Room”, de Alexandra Badea, Teatrul “Şapte”, CCS Cluj Napoca;
- “Ştefan Vodă” după “Trilogia Moldovei” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, Teatrul Pod, CCS Bucureşti;
- “Ordinea în care a plâns Ruxandra”, de Eliza Păuna, Teatrul studenţesc “Fabulinus”, CCS Suceava.
Aceste spectacole au fost însoţite în paralel de secţia de monologuri: “Cadavru”, de Aldo Nicolaj, interpret Lăpuşnenu David, CCS Braşov; “Şarpele”, de Kevin Sands, interpret Răşcanu Ştefan, CCS Braşov; “O noapte furtunosă” - personaj Veta, de I.L. Caragiale, interpret Antonia Gafton, CCS Galaţi; “Dorra”, de Matei Vişniec, interpret Cernea Maria, CCS Alba Iulia; personaj Fata din “Ziua în care nu s-a întâmplat nimic” de Antoaneta Zaharia, interpret Carmen Maria Chirilă, CCS Galaţi; personaj Eliza Doolittle din “Pygmalion”, de G.B. Shaw, interpret Nicoleta Marcu, CCS Galaţi.
Ultimul spectacol din festival, care nu a intrat în competiţie, a fost “Obiceiuri necurate”, de Tom Smith, în regia lui Mihai Brătilă, UNATC Bucureşti.
Spectatorii au putut vedea o paletă largă de teme şi subiecte de la autori cunoscuţi, ca Matei Vişniec, care lucrează în Franţa, cu teatrul său psihologic de nuanţa expresionistă, “White Room” de Alexandrei Badea, scriitoare cu mare succes în Franţa sau piesa “Domnia sau alte treburi de împărat”, o montare realizată de Gabi Lovin şi Daniel Divrician după “Irod Impărat”, text de George Călinescu din 1965, care nu a fost prezentată în trecut decât la radio. FOTO, mai jos!

! Festivalul a fost anunțat de Monitorul de Galați în articolul "Galaţi: Începe Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „ActFest”, ediţia XI"


Articole înrudite