14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reducerea TVA la alte produse alimentare, nu mai devreme de şase luni
Reducerea TVA la alte produse alimentare, nu mai devreme de şase luni

Reducerea TVA pentru alte produse alimentare va fi aplicată în funcţie de analizele din perioada următoare, dar nu mai devreme de şase luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă pe teme de fiscalitate, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Cota redusă de 9% la pâine a vizat reducerea evaziunii în această zonă. Ca efect al măsurii a fost necesar să se crească anumite taxe pentru a compensa pierderi potenţiale, la solicitarea FMI. Ar fi de aşteptat să fie o creştere de încasări, totuşi. O eventuală altă extindere a reducerii de TVA către alte produse va fi făcută în funcţie de analizele ce vor fi efectuate, dar nu mai devreme de şase luni”, a menţionat Manolescu.

Acesta a adăugat că, în perioada următoare, se aşteaptă o creştere a încasărilor la buget de pe urma reducerii TVA la pâine.

„Ne aşteptăm ca, în perioada următoare, încasările la buget să crească, dar este prematur să facem o analiză acum, de pe urma reducerii TVA la pâine. Este un gen de măsură care încearcă să reducă presiunea din zona fiscală”, a afirmat oficialul MFP.

La jumătatea lunii octombrie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara că următorul produs la care se va reduce TVA la 9% va fi carnea, începând de anul viitor. Ulterior, scăderea TVA va cuprinde şi alte produse, precum legumele, fructele şi laptele, conform ministrului.

Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură au TVA de 9% începând cu 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial.


Articole înrudite