23 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şantierul Naval Damen Mangalia şi-a cerut falimentul în instanţă
Şantierul Naval Damen Mangalia şi-a cerut falimentul în instanţă

Dosarul privind deschiderea procedurii de faliment a Şantierului Naval Damen Mangalia a fost înregistrat joi, 30 mai 2024, pe rolul Tribunalului Constanţa, la cererea debitorului. În afară de acest dosar, pe rolul instanţelor sunt înregistrate mai multe dosare deschise de diverse alte companii, în calitate de creditori.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a anunţat, recent, că Damen Holding a cerut insolvenţa Damen Shipyards Mangalia, ceea ce "nu este un lucru rău" şi poate crea oportunităţi.
"Am avut o întâlnire cu directoratul şi cu reprezentanţii sindicatului Navalistul de la Damen. Damen Holding a cerut insolvenţa şi aşa se cere procedură de faliment, dar de fapt reprezintă insolvenţa Damen Shipyards Mangalia, unde ei au directoratul şi conducerea cu atribute sporite, deci undeva în interiorul Damen Holding e o astfel de cerere. Însă, în discuţia pe care am avut-o cu directoratul şi cu sindicatele, le-am explicat că, din punctul meu de vedere, nici procedura insolvenţei nu este un lucru rău, pentru că poate crea oportunităţi. Avem exemplul Hidroelectrica, avem exemplul Romaero, unde lucrurile funcţionează până la urmă", a precizat ministrul Ştefan-Radu Oprea.
Potrivit ministrului Oprea, salariaţii ar putea intra în şomajul tehnic.
"Există resurse financiare atât în interiorul DSM-ului, Damen Shipyards Mangalia, cât şi posibilităţi de a intra, eventual, în şomaj tehnic, astfel încât lucrătorii de la Damen Mangalia să fie protejaţi în această perioadă. Se pot reîntoarce la lucru imediat ce va fi de lucru în şantier. Suntem în contact cu sindicatele, am fost în şantier de mai multe ori, am vorbit cu ei, le-am explicat unde suntem, de ce s-au întâmplat aceste lucruri. Cred că a apăra interesele Statului Român şi ale lucrătorilor din România este atributul pe care trebuie să-l exercităm noi, ca reprezentanţi ai Guvernului", a mai spus ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Primul termen de judecată în dosarul de faliment a fost stabilit a se desfăşura extrem de repede, adică pe data de 14 iunie 2024.

Citeşte şi Damen Olanda cere falimentul Şantierului Naval din Mangalia


Articole înrudite