18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ultimii ani au confirmat, din păcate, o tendinţă care s-a accentuat din 1990 încoace. Mulţi dintre dascălii noştri nu au ce căuta la catedră. Sunt slab pregătiţi, fără caracter, iar mulţi au alunecat pe panta infracţională. Îmi amintesc şi acum de un nenea care se dădea profesor la Cuza Vodă acum câţiva ani, iar în timpul liber făcea trafic cu mercur împreună cu unul din foştii elevi. Ãsta da exemplu de urmat! Individul a avut tupeul, sublinez tupeul, de a veni la redacţie pentru a-mi scoate ochii că lipseşte o virgulă pe undeva şi nesimţirea de a ameninţa cu un proces, deşi era cât se poate de vinovat. Poliţiştii îi puseseră sub urmărire telefonul, iar convorbirile vorbesc de la sine despre instrucţiunile pe care le dădea fostului elev pentru a găsi un cumpărător.
Este doar un caz din alte câteva sute din judeţ, ceea ce este destul de grav. Ne dă radiografia situaţiei în care se găseşte învăţământul în momentul de faţă, iar soluţia nu este decât una: eliminarea din sistem a acestor persoane. Nu poţi vorbi de învăţământ de alitate atât timp cât profesorul găseşte normal să se culce cu elevele sau studentele sale. A ajuns la ordinea zilei ca elevii să facă sex în clasă sau în toaleta şcolii, iar apoi să posteze poze sau filmuleţe pe Facebook sau youtube.
Învăţământul aşa cum îl ştiam noi când am ieşit de pe băncile şcolii a murit de mult. El a fost înlocuit cu o pseudoeducaţie, în care mulţi profesori muncesc exact pentru câţi bani primesc, adică aproape deloc. Puţini sunt dascălii care investesc suflet în aceşti copii care au scăpat total de sub control, iar rezultatele se văd. Ştiu tineri care căzuseră în patima drogurilor, dar au reuşit să scape de ea cu ajutorul unor profesori inimoşi, după cum unii elevi au devenit olimpici pentru că au avut dascăli care le-au recunoscut potenţialul şi au ştiut să îl fructifice. Familia are un rol important în această ecuaţie, dar în multe cazuri părinţii nu îşi pot depăşi limitele sau nu vor să o facă. Pentru ei a fost suficient să aceşti facă copii, iar societatea ar trebui să se ocupe de restul.
Dacă nu vom acţiona acum, riscăm să pierdem o întreagă generaţie, pentru care sfidarea regulilor de bază ale societăţii va fi Biblia de căpătâi. Sigur, nu îi putem salva pe toţi, nu toţi au voinţa de a se schimba şi de a face ceva până la urmă cu viaţa lor, însă majoritatea dintre ei poate fi adusă pe calea cea bună. Nu o putem face, totuşi, cu actualul corp profesoral. Pentru a schimba în profunzime actuala generaţie ne trebuie dascăli care să fie capabili de acest lucru. Pentru a deveni suplinitor acum nu trebuie să faci prea multe. Nimeni nu s-a gândit încă să introducă nişte condiţii de conduită, aşa cum se cere în anumite profesii, cum ar fi magistratura. Ar fi un început, ce ar tria destul de bine persoanele ce vor să urmeze o carieră în învăţământ. Până la urmă, lucrurile sunt relativ simple. Profesorii au nişte salarii de mizerie în momentul de faţă şi apelează de multe ori la meditaţii pentru a-şi completa veniturile. Situaţia nu se va schimba, nu în bine în orice caz, dacă cei care se ocupă de educaţia copiilor vor rămâne la acelaşi nivel ca şi până acum.


Articole înrudite