19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii mai au de aşteptat până vor ajunge să simtă că trăiesc într-o ţară şi, implicit, într-un oraş cu adevărat european. Dacă mai au răbdare şi nu-şi iau lumea în cap, deznădăjduiţi şi dezamăgiţi de clasa politică, locuitorii oraşului de la Mila 80 ar putea ca, în vreo 10-20 de ani, să aibă ceva semne că municipiul s-ar putea dezvolta, că pe arterele oraşului se va putea circula în siguranţă, că investitorii ne vor călca pragul, în sfârşit, ori că locurile de muncă nu mai reprezintă doar o promisiune de campanie. Spun 10-20 de ani pentru că, luând în calcul derapajele clasei politice actuale, din plan local, dar şi naţional, este greu de crezut că partidele politice vor renunţa la circul ieftin, orgolii şi răzbunări pentru a avea ceva acţiuni constructive pentru locuitorii acestui oraş îmbătrânit.
La Galaţi, opoziţia face circ pe bandă rulantă, în timp ce în alianţa de la putere se duc adevărate războaie pentru funcţii, poziţii-cheie, se decontează antipatii, se complotează, se fac adevărate planuri de răzbunare dedicate directorilor din diverse instituţii, şefilor de servicii, în timp ce gălăţenii tot aşteaptă, încă din vară, concretizarea promisiunilor din campania electorală.
PDL oferă, de câteva săptămâni bune, circ pe bandă rulantă. Actuala conducere a partidului se războieşte de zor cu un consilier local ce se situează într-o altă tabără decât cea în care sălăşluiesc actualii lideri. În curtea lui Dan Diaconescu domneşte liniştea şi simpatia, cumva ciudată, faţă de liberali şi proiectele lor, în timp ce în USL, liberalii, pesediştii şi conservatorii se abţin cu greu să nu îşi dea în cap, la propriu. Deh, pretenţiile sunt multe şi mari, resursele nu tocmai bogate, ciolanul a tot fost ros de la revoluţie încoace, iar de fair-play nici că poate fi vorba. Cei din urmă stau în gardă, şuşotesc, se urmăresc, se filează, strâng dovezi pentru zile negre, în timp ce „emisarii” de serviciu negociază poziţii, resurse financiare şi contracte pe bani publici dedicate firmelor de casă ale partidelor, printre altele.
Dincolo de aceste jocuri de culise penibile, dar distructive, în municipiul Galaţi nu s-a întâmplat nimic notabil pe plan economic din vara anului trecut, atunci când au avut loc alegerile locale, şi până în prezent. Vom avea mall, stadion, tunel sub Dunăre. Vom avea nenumărate investiţii şi proiecte. Gălăţenii s-au lămurit cu „vom face”, „vom avea”, „o să” şi aşa mai departe. Concret, în prezent, ce avem în plus faţă de anul trecut? Poate, doar mai mulţi şomeri, mai multe societăţi declarate moarte şi o mai mare nevoie de locuri de muncă.


Articole înrudite