Ziua Internaţională a Muzeelor s-a sarbatorit saptămâna trecută, cu acest prilej fiind vernisată şi expoziţia „Descoperiri arheologice din Germania - valori ale creaţiei universale". Andreas von Metteheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, a scris în Cuvântul de salut al expoziţiei următoarele: „Se cuvine spus de la bun început că arheologia nu este ceva pe placul oricui. De aceea sunt cu atât mai recunoscător pentru faptul că în îndelungata mea carieră profesională, preocupările arheologice legate de Germania şi de ţările în care am fost trimis ca ambasador m-au atras tot mai mult prin farmecul lor. Admiraţia mea crescândă s-a îndreptat şi se îndreaptă spre reprezentanţii celor mai diferite naţiuni, care, plini de elan şi de dorinţa de cunoaştere, se străduiesc împreună să descifreze, în arşiţă şi frig, în condiţii adesea foarte grele, tainele trecutului nostru. Pentru a răspunde acestor întrebări, arheologia face pietrele să vorbească, sondând astfel epoci pentru care nu ne stă la dispoziţie nicio ştire scrisă".
În acest context, Muzeul de Istorie Galaţi propune publicului vizitator, pe lângă expoziţiile de bază deschise la Casa Cuza Vodă sau la Muzeul Colecţiilor, această expoziţie de arheologie germană care va poposi la noi pentru două săptămâni.
Mulţi elevi ai Liceului de Artă „D. Cuclin" au fost prezenţi la vernisaj, iar Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, şi-a exprimat dorinţa ca „în special cei care sunteţi pe artă plastică să furaţi câteva din imaginile de aici, să la transpuneţi fie pe pânză, fie cu cărbunele pe bucăţi de carton".
Cel care a contribuit la aducerea acestei expoziţii la Galaţi a fost arheologul Adrian Adamescu de la Muzeul de Istorie Galaţi: „Expoziţia a fost concepută de profesorul Svend Hansen de la Institutul de Arheologie din Berlin şi a fost adusă în România de către Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German Iaşi. Practic, expoziţia vorbeşte de la sine, piesele sunt de o valoare excepţională, găsite pe teritoriul german, datate din epoca Paleoliticului până în Evul Mediu. Nu numai Germania are piese importante, şi România are piese importante, foarte multe din aceste piese îşi găsesc analogii şi pe teritoriul României".