17 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Simpozionul naţional „Dascălul - promovatorul tradiţiilor şi datinilor străbune” şi-a închis porţile
Simpozionul naţional „Dascălul - promovatorul tradiţiilor şi datinilor străbune” şi-a închis porţile
Timp de două zile, elevii Şcolii nr. 10 „Dimitrie Sturdza” Tecuci, în parteneriat cu Şcoala Generală Cosmeşti, au participat la Simpozionul Naţional „Dascălul - promovatorul tradiţiilor şi datinilor străbune”.
Prima zi a simpozionului, găzduit de către Sala de spectacole „Ioan Petrovici”, a fost deschisă de cu alocuţiunea înv. Florentina Golea şi a directorului educativ, prof. Viorica Pătrăşcanu, pe tema „Tehnici de bună practică. Modalităţi de valorificare a ethosului popular în activităţile şcolare. Demersuri didactice”.
Pentru a nuanţa activităţile, discuţiile au fost presărate cu momente artistice susţinute de elevii clasei a III-a, care au prezentat publicului auditor „Strigătura” şi un moment artistic susţinut de către clasa a II-a - piesa „La cireşe”. În cadrul simpozionului au fost prezentate şi alte teme, ,,Interdisciplinaritatea”, „Şezătoarea literară”, „Modalităţi de valorificare a ethosului popular prin activităţi extraşcolare”.
Printre discursurile cadrelor didactice, elevii celor două şcoli partenere au prezentat momente artistice răsplătite cu aplauze la scenă deschisă de către numeroşii spectatori. Cei prezenţi au fost invitaţi apoi să viziteze Expoziţia-concurs „Din tradiţiile şi obiceiurile neamului românesc”, aflată în foaierul sălii „Ioan Petrovici”. Cei prezenţi au fost deosebit de încântaţi de prestaţia elevilor şi cadrelor didactice, care s-au străduit să readucă în atenţia publicului tradiţiile româneşti, cu meşteşuguri, urături, cântece şi dansuri.
Cea de a doua zi a simpozionului a fost găzduită de către Căminul cultural al comunei Cosmeşti, unde tinerele talente au evoluat pe scenă, prezentând suite de dansuri populare din zona Moldovei, un program artistic de cântece de joc şi doine, precum şi o serie de strigături autentice româneşti. În timp ce interpreţii evoluau pe scenă, alţi elevi talentaţi din cadrul celor două şcoli partenere au împodobit vase de lut cu seminţe de plante, realizând adevărate opere de artă. Şi munca acestor micuţi a fost răsplătită cu ropote de aplauze, iar o parte dintre cei aflaţi în sală şi-au arătat interesul pentru realizarea obiectelor de artizanat, dorindu-şi să participe la cercuri şcolare cu acest specific. Activitatea desfăşurată pe parcursul celor două zile în două locaţii diferite a avut un răspuns favorabil din partea invitaţilor, care au participat în număr foarte mare şi şi-au arătat încântarea faţă de efortul depus de către elevii Şcolii nr.10 „Dimitrie Sturdza” Tecuci şi ai Şcolii Generale Cosmeşti.

Articole înrudite