26 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Festivalul Scrumbiei 2015: Scrumbie scumpă, borş gratis şi concurs de pescuit
Festivalul Scrumbiei 2015: Scrumbie scumpă, borş gratis şi concurs de pescuit

La cea de-a 14-a ediţie  a Festivalului Scrumbiei, gălăţenii au venit pe Faleza inferioară fie la concursul de pescuit, fie pentru o scrumbie la grătar. fie la un alt concurs, de făcut borş din peşte. 

Peste 100 de pescari s-au aliniat de la ora 7 dimineaţa pe malul Dunării pentru a participa la concursul de pescuit dotat cu premii în ustensile. Din păcate, apa rece, mare şi tulbure nu i-a ajutat pe pescari, majoritatea ajungând să prindă doar câţiva peştişori. De aceea, premiul I la concurs nu s-a prins cu cine ştie ce captură, ci cu un peşte care cântărea... 360 de grame. „A fost frig, apa rece şi nu a tras peştele. Eu am participat şi anul trecut la concurs şi am luat locul 2, iar acum am prins locul întâi dar captura e cam mică...”, spunea Ilie Munteanu, câştigătorul concursului.  Pentru că au fost mai mult peşti mici, de nici nu mişcau cântarul, premiul pentru cea mai mică captură nu s-a mai dat, deoarece l-ar fi luat zeci de pescari. Au mai fost şi ghinionişti care nu au prins nici măcar un peştişor. „Nu a tras. Am prins şi eu un rac... dar e mare!”, a spus Ionică Butunoi. 

Dacă în anii anterioră Faleza Dunării risca să se scufunde de la numărul grătarelor, acum doar o singură societate comercială şi-a adus toneta pe faleză ca să vândă tradiţionala scrumbie. Asta deoarece se pare că nu toţi comercianţii au apucat să-şi achiziţioneze case mobile de marcat şi decât să ia amendă pe faleză, mai bine vindea fiecare scrumbia la cârciuma lui. Aşa se face că deşi faţă de anul trecut anul acesta scrumbia s-a scumpit de la 10 la 15 lei porţia, muşteriii au stat la coadă să o prindă. „Eu am venit pe faleză special pentru scrumbia asta. Nu o fac ca acasă, au ei o reţetă specială. Apoi am de muncă, dar am venit să prind o scrumbie la grătar”, a spus Alexandru Pamfil. 

Punctul de atracţie a fost concursul de borş din peşte. Pentru prepararea peştelui există sute de reţete, iar maeştrii bucătari de la Galaţi sunt cunoscuţi pentru inventivitatea lor. Toţi au fost însă de acord asupra unui lucru: nu se mai pune apă din Dunăre. „Nu recomand apă din Dunăre deoarece este poluarea, are metale grele, nu mai este ca înainte. În rest, legume, peşte variat, borş de putină şi lapţi şi icre”, a spus Gicu Caraman, unul dintre concurenţi. Premiul cel mare l-a luat echipa Poliţiei Locale, deoarece aceştia au reuşit să dea un gust savurat de toată lumea cu un cap de somn pus în ciorbă, la final. 


Articole înrudite