23 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Libertate”, unul din cele mai bune filme româneşti contemporane în avanpremieră la Galaţi - GALERIE FOTO
„Libertate”, unul din cele mai bune filme româneşti contemporane în avanpremieră la Galaţi - GALERIE FOTO

Cel mai nou film realizat de Tudor Giurgiu a fost prezentat spectatorilor gălăţeni, eveniment la care a asistat regizorul, asistat de Alex Calangiu, unul din actorii principali.
Filmul „Libertate” exploateaza o poveste din decembrie 1989, un episod mai puţin cunoscut al Revoluţiei române, epica filmului fiind calată pe arestarea/reţinerea fără nici un temei logic sau juridic de către armată a peste 500 de persoane, care au fost contenţionate într-un bazin de înot golit de apă, aflat într-o unitate militară din Sibiu. Un film document, o descifrare cinematografică a unor momente de convulsie istorică şi psiho-socială complicată, un act de revelaţie faţă de ceea ce teoreticiana politică Hannah Arendt a denumit „banalitatea răului” şi replasarea obiectivă dupa trei decenii.
Pregătirea filmului, care a necesitat o documentare uriaşă, a durat după cum spune regizorul Tudor Giurgie, 2 ani, un maraton între mii de pagini din arhive, interviuri cu cei care au fost implicaţi în evenimentul real din decembrie 1989, persoane care au rememorat direct sau indirect o traumă uriaşă care a însemnat în mare, frica de moarte. „Libertate” este o creaţie filmică care după cum au declarat oameni cu experienţă în domeniu, este un produs cultural impecabil, de la poveste, scenariu, tehnica imagistică, coloana sonoră, jocul actorilor, performanţă care a fost recompensată substanţial la TIFF (Cel mai Popular Film românesc) şi Festivalul de film de la Sarajevo (Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografele de Artă). Publicaţia „Screen Daily” a apreciat în august 2023 că „Thriller-ul” politic „Libertate” prin agentul său Reason8 Films din Londra, a realizat un sucess financiar internaţional, piaţa filmului din toată lumea confirmând valoarea peliculei.
Relaţia regizorului Tudor Giurgiu cu Galaţiul este una perenă, la realizarea filmului „Libertate” participând numeroşi actori de la teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cum ar fi Ionuţ Moldoveanu, Răzvan Clopoţel, Cristian Gheorghe şi Ştefan Forir, iar Tudor Neacşu a realizat fotografia de platou şi afişul filmului.
După vizita sa la Galaţi, regizorul Tudor Giurgiu a declarat: „Şi a fost Libertate la Galaţi. Peste 200 de spectatori, un Q&A lung şi animat, bucuria revederii actorilor gălăţeni care au jucat în film, o plimbare pe faleză...”.
Albumul fotografic înfăţişeaza aspectele colocviului regizorului Tudor Giurgiu şi echipei sale cu spectatorii filmului, dar şi imagini de la turnarea filmului „Libertate”, partea cu cei reţinuţi în bazinul de înot, care s-a realizat la Liceul sportiv din Brăila. La filmări, Tudor Giurgiu, îmbrăcat într-o jachetă albastră, apare între actori, întotdeauna calm şi amabil.

Articole similare: Echipa filmului LIBERTATE vine la Galaţi


Articole înrudite