Listele cu absolvenţii de clasa a VIII-a care vor susţine Evaluarea Naţională (EN) s-au închis la sfârşitul săptămânii trecute. De astăzi, 23 iunie, încep probele scrise. Prima probă este cea la Limba şi literatura română. Cea de a doua probă, Limba şi literatura maternă se va desfăşura marţi, 24 iunie, iar miercuri, 25 iunie, va avea loc examinarea la Matematică. De vineri, 27 iunie, vor fi afişate rezultatele (până la ora 16) şi tot în aceeaşi zi se pot contesta notele primite. Depunerea contestaţiilor se face între orele 16 - 20. Potrivit calendarului EN, rezolvarea contestaţiilor se va face de pe 28 iunie şi până pe 30 iunie, urmând ca pe 1 iulie să se afişeze rezultatele finale, după analiza contestaţiilor.
Comisia judeţeană de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a a asigurat dotarea cu camere funcţionale de supraveghere pe tot parcursul examenelor. În acest sens, inspectorul general adjunct, Diamanta Bulai, a făcut precizarea: „Conform metodologiei aprobate de MEN, toate examenele sunt monitorizate video. De la descărcarea subiectelor, la instruirea asistenţilor, se înregistrează examenul, iar înregistrările se păstrează pe dvd-uri, în locuri securizate. La final se face un eşantion reprezentativ după care se vizionează şi se verifică aceste înregistrări prin sondare pentru a fi siguri că nu au existat probleme în decursul examenelor".
Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a se desfăşoară în anul şcolar 2013-2014 în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010-2011(prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4801/2010 privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010-2011, şi cu prevederile prezentului ordin).
Ponderea notelor de la evaluarea naţională, 75% din media de admitere în liceu
Aşa cum ziarul nostru a mai anunţat, la nivelul judeţului Galaţi sunt organizate 32 de centre de comunicare (la care au fost arondate mai multe şcoli gimnaziale pentru fiecare centru) în vederea susţinerii examenului de evaluare la clasa a VIII-a. Începând din 2014, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Potrivit declaraţiei inspectorului general adjunct Diamanta Bulai, „la evaluarea naţională participă toţi elevii de clasa a VIII-a, mai puţin cei rămaşi corigenţi, pentru care, însă, nu avem încă datele statistice centralizate. La nivelul Inspectoratului Şcolar al judeţului Galaţi sunt înregistraţi 5.355 elevi de clasa a VIII-a, din care 53 de elevi provin din învăţământul special".
Trebuie reamintit că, la simularea din luna februarie a acestui an, judeţul Galaţi s-a poziţionat în top cinci naţional şi a fost pe primul loc între judeţele Moldovei după procentul realizat. Astfel, note peste cinci au obţinut aproape 60% dintre elevii de clasa a VIII-a din Galaţi. Dacă la proba de limba română 70,4% dintre elevi au obţinut note de trecere, la matematică doar 32,1% dintre cei prezenţi la simulare au obţinut note peste 5.
Potrivit planului de şcolarizare publicat de Inspectoratul şcolar Galaţi, la învăţământul şcolar, cursuri de zi, pentru anul şcolar 2014 - 2015, cele 34 de licee, grupuri şcolare şi colegii naţionale îşi aşteaptă "bobocii", în cele 157 de clase a IX-a, care au alocate nu mai puţin de 4396 de locuri. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi a mai alocat, anul acesta, la admiterea în liceu şi peste 300 de locuri speciale pentru elevii de clasa a VIII-a.
"Avem un număr de locuri alocate pentru rromi la clasele a IX-a. Înscrierea lor s-a făcut până pe data de 20 iunie. Solicitanţii au trebuit să pună la dosar recomandarea(dovada) obţinută de la asociaţia minorităţii rrome care le atestă apartenenţa la această etnie. Pe lângă dosarul care se întocmeşte se completează şi o cerere adresată inspectoratului şcolar prin care se solicită înscrierea pe un loc special pentru tineri rromi. Totodată, specialiştii noştri în orientare şcolară îi vor consilia pe cei care solicită locuri care nu sunt compatibile cu rezultatele lor la învăţătură. Interesul nostru este ca să le facilităm acestora accesul spre educaţie în concordanţă cu capacităţile lor de pregătire, astfel încât, odată înscrişi la liceu să nu abandoneze şcoala sau să rămână corigenţi sau repetenţi. În fiecare clasă de liceu şi de şcoală profesională sunt prevăzute câte 2 locuri pentru această etnie. Anul trecut au fost înscrişi 72 de tineri rromi pe aceste locuri speciale", a adăugat Diamanta Bulai.