26 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Protest spontan al grefierilor la Galaţi
VIDEO: Protest spontan al grefierilor la Galaţi

Achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative emise în anul 2023 astfel cum procedează Înalta Curte de Casaţie Justiţie pentru aparatul propriu, asigurarea fondurilor necesare pentru plata tranşei de 35% reprezentând drepturi salariale recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive, dar şi acordarea sumei aferente normei de hrană prin raportare la salariul în plată, respectiv la valoarea salariului plafonat.

Acestea sunt cererile grefierilor gălăţeni care au blocat activitatea Palatului de Justiţie timp de două ore, protestând. Nu vor majorări salariale, ci doar plata drepturile deja câştigate de ani în instanţe. „Astăzi de exemplu este zi de salariu şi noi nu luăm salariul întreg, acest lucru se întâmplă de mai mulţi ani de zile, pe hârtie salariile au o valoare, iar în mâna noi luăm diminuat cam din 2015, aşa, în jur de 20-25 la sută. Asta deoarece nu s-a calculate corect, s-a greşit practic la calculul salariilor. Eu muncesc cât pentru trei angajaţi, programul de lucru este 8-16, dar eu vreau să vă spun că doar aseară am plecat la 18.30 de aici. Dar sărbătorile trecute am stat şi până la 11 noaptea. Ne confruntăm cu un mare deficit de personal, două treimi din personal lipseşte”, a precizat Luminiţa Munteanul, grefier Tribunalul Galaţi, reprezentant al grefierilor.

Şi volumul de muncă ajunge uneori la niveluri greu de manageriat pentru fiecare grefier în parte. „Un grefier ajunge să participe într-o şedinţă de judecată cu un volum de 100 de dosare pe şedinţă, aş vrea să vă imaginaţi ce înseamnă 100 de dosare pe şedinţă pentru un grefier. Ca şi program de lucru, deşi acesta este de la 8 la 16, sunt şi grefierii care participă la arestări preventive şi stau în instanţă şi la 1-2 noaptea, nu putem beneficia de un program foarte bine stabilit”, a spus un alt grefier. Nu este exclus ca astfel de proteste să apară în continuare sau să se ajungă şi la protest general.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Astăzi, 8 decembrie 2023, începând cu ora 10.00, corpul grefierilor din cadrul Tribunalului Galaţi şi al Judecătoriei Galaţi a declanşat un protest spontan la sediul Curţii de Apel Galaţi, faţă de neplata integrală a salariilor, dar şi a altor drepturi de natură salarială. Protestul se va desfăşura în intervalul orar 10.00 - 12.00, cu consecinţa suspendării şedinţelor de judecată în acest timp.

La protest participă grefierii de la toate instanţele. Aceştia nu vor salarii mai mari, vor doar să li se plătească salariile aşa cum deja sunt aprobate, dar de ani buni nu se întâmplă asta, practic nu îşi iau integral salariile. Vom reveni! VIDEO, mai jos!

  • Galerie Video:
    • Video File:

Articole înrudite