23 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Service-uri auto din Galaţi, amendate şi închise de inspectorii de muncă
Service-uri auto din Galaţi, amendate şi închise de inspectorii de muncă

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat, în luna aprilie 2024, Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul „întreţinerea şi repararea autovehiculelor”- cod CAEN 452.
Rezultatele acestei campanii la nivelul judeţului Galaţi sunt următoarele:
- În domeniul relaţii de muncă: În urma celor 21 de controale efectuate, inspectorii de muncă au depistat 3 persoane prestând muncă nedeclarată (din care 2 persoane fără contract individual de muncă şi o persoană care presta activitate deşi avea contractul individual de muncă suspendat) şi au aplicat 3 amenzi în valoare totală de 60.000 lei. Au mai fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale din care 2 amenzi în valoare totală de 3.000 lei şi 5 avertismente pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă şi a altor prevederi legale. Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: Muncă nedeclarată (persoane fără contract individual de muncă şi salariat care presta activitate în perioada în care acesta are contractul individual de munca suspendat); Lipsa evidenţei orelor de muncă prestate zilnic de către salariaţi şi neconsemnarea orele de început şi de sfârşit ale programului de lucru în documentele de evidenţă a muncii prestate zilnic de un salariat în folosul angajatorului controlat. Au fost dispuse 21 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate.
- În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: În urma celor 12 controale efectuate, inspectorii de muncă au aplicat un număr de 12 de sancţiuni contravenţionale, din care 8 avertismente şi 4 amenzi în valoare totală de 19.000 lei. Au fost dispuse 12 măsuri remedierea neconformităţilor constatate. A fost oprită activitatea la un loc de muncă unde se utilizau agenţi chimici periculoşi inflamabili în prezenta surselor de foc deschis. Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: Echipamente de muncă sub incidenţa ISCIR fără verificare periodică; Instruire din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă deficitară; Neverificarea modului în care lucrătorii utilizează echipamentul individual de protecţie (EIP); Neînlocuirea echipamentului individual de protecţie la pierderea calităţii de protecţie a acestuia; Locuri de muncă pentru care nu au fost evaluate riscurile, potrivit ITM Galaţi.


Articole înrudite