17 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fondul European de Investiţii: Peste 170 milioane de euro pentru studenţi şi întreprinderi mici şi mijlocii din România
Fondul European de Investiţii: Peste 170 milioane de euro pentru studenţi şi întreprinderi mici şi mijlocii din România

Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat patru acorduri de finanţare în România, prin care ţara va beneficia de peste 170 milioane de euro în condiţii avantajoase:
Primul acord de garantare vizează programul Erasmus+ în valoare de 4,5 milioane de euro va ajuta 450 de studenţi să îşi efectueze studiile de masterat în străinătate. Al doilea acord de finanşare se adresează Planului de Investiţii pentru Europa: Trei acorduri de garantare în cadrul Facilităţii de Garantare COSME în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii: 25 milioane euro cu CEC Bank S.A., 80 milioane eruro cu Deutsche Leasing Romania IFN S.A. şi 63 milioane euro cu Libra Internet Bank.

FEI şi instituţia financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenţii care doresc să continue studiile la master în străinătate. Datorită aceastei garanţii, aproximativ 450 de studenţi vor beneficia de credite în condiţii favorabile pentru a studia în altă ţară din UE, ca şi în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia şi Turcia. Acordul de 4,5m EUR a fost semnat în cadrul facilităţii de garantare Erasmus+, care este finanţată de Uniunea Europeană şi administrată de Fondul European de Investiţii.

De asemenea, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank S.A., Deutsche Leasing Romania IFN S.A. şi Libra Internet Bank S.A. Acordurile vor permite acestor instituţii să ofere noi credite în valoare de aproximativ 168 m EUR pentru IMM-uri româneşti. Acordurile sunt susţinute de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), principala componentă a Planului de Investiţii pentru Europa, şi vor facilita accesul la credite şi finanţări de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri. Sprijinul COSME permite partenerilor FEI să extindă oferta faţă de politica uzuală de creditare – de exemplu, aceştia pot oferi credite cu cerinţe semnificativ reduse de garanţii suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc.

COSME este programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii care se desfăşoară între 2014 şi 2020 cu un buget total de 2,3 miliarde EUR. Peste 60% din program va fi alocat sprijinirii accesului la finanţare pentru IMM-urile europene prin două instrumente financiare. Astfel, Facilitatea de Garantare COSME oferă garanţii şi contragaranţii instituţiilor financiare, pentru ca acestea să poată oferi IMM-urilor mai multe credite şi finanţări de leasing. Această facilitate include şi securitizarea portofoliilor de credite IMM. De asemenea, programul COSME investeşte prin Facilitatea de Equity COSME în fonduri de capital de risc pentru IMM-uri aflate în etapele de extindere şi creştere. Programul COSME continuă fostul program de succes CIP 2007-2013 (Programul-cadru pentru competitivitate şi inovare), care a mobilizat credite de aproape 21 miliarde EUR şi finanţări de capital de risc de peste 3 miliarde EUR pentru peste 384.000 IMM-uri din întreaga Europă.

Întreprinderile care doresc să obţină finanţări europene pot contacta instituţiile financiare active în ţara lor: http://www.access2finance.eu/.


Articole înrudite