18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România, a 5-a ţară din UE ce obţine de la FEI finanţare cu partajarea riscului
România, a 5-a ţară din UE ce obţine de la FEI finanţare cu partajarea riscului

Fermierii români vor putea beneficia de credite de investiţii şi de dezvoltare în condiţii avantajoase, în baza unui instrument de finanţare cu partajarea riscului, în valoare de 126 de milioane de euro, derulat prin Fondul European de Investiţii (FEI), România fiind a cincea ţară din Uniunea Europeană care semnează un astfel de acord.
"Acordul de finanţare este susţinut 70% din fonduri europene şi 30% din contribuţia băncilor, care va fi supusă rigorilor bancare de credite şi comisioane. Este un mecanism uşor de accesat, dar cu rigoare în implementarea lui, motiv pentru care, în etapa următoare, se vor construi structuri care să urmărească îndeaproape implementarea acestui mecanism", a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cu prilejul semnării acestui acord.
Din totalul împrumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020, iar diferenţa va fi asigurată de instituţiile financiare selectate.
Potrivit reprezentaţilor FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobânzilor şi va îmbunătăţi cerinţele de garantare a împrumuturilor acordate întreprinderilor active în sectorul agricol.
Creditele se vor acorda în lei pentru susţinerea investiţiilor şi cheltuielile de capital ale fermelor mici şi ale întreprinderilor active în domeniul agriculturii, precum şi cofinanţarea granturilor din agricultură.
"Vrem să creăm un produs care să fie prietenos şi foarte util fermierului român. (...). Am ţinut cont de faptul că fermierii români nu au garanţii şi nu pot avea acces la finanţare din partea băncilor şi dacă o fac este foarte scump pentru ei. Fermierii iau împrumut în monedă locală, în lei, ca să nu îi expunem la riscurile diferenţelor de curs valutar. Estimăm că prin aceste program vom ajunge la cel puţin 350 de fermieri şi când vor lua aceste împrumuturi ne aşteptăm să le ia cu o reducere a dobânzii de cel puţin 50%. Am vrut să combinăm împrumuturile cu granturile la solicitarea ministrului Agriculturii şi rezultatele răspund tuturor necesităţilor realizate în analiza noastră ex-ante. Avem o experienţă de 10 ani de de colaborare cu instituţiile bancare româneşti şi mă bucur că aceasta o putem transfera în sectorul agriculturii. Pe lângă faptul că ajutăm fermierii români, ajutăm şi România pentru viitoarea programare financiară", a spus Hubert Cottogni, director în cadrul FEI.
La rândul său, reprezentantul Comisiei Europene, Maria Gafo Gomez Zamalloa, a adăugat că s-a muncit mult "în culise" pentru introducerea acestui instrument cu risc partajat, care va avea un impact asupra dobânzii şi asupra garanţiilor care se cer fermierilor la acordarea unui credit.
"În România, riscurile asociate agriculturii sunt foarte mari şi au un impact asupra dobânzii şi asupra garanţiilor care se cer pentru un credit. De aceea, acest instrument de partajare a riscului este aşteptat cu interes de fermieri, de procesatorii români şi de IMM-uri. Prin acest instrument vor avea acces la finanţare aşa cum se prevede în PNDR. În acest fel fermierii, antreprenorii, operatorii din agricultură şi mediul rural vor putea fi mai competitivi şi se vor putea bucura de condiţii de competitivitate egală cu alte sectoare care beneficiază de acces la creditare", a spus Maria Gafo Gomez Zamalloa, şef adjunct de unitate în cadrul Comisiei Europene, DG Agri.
Potrivit sursei citate, România este a cincea ţară din UE care a semnat un astfel de acord de creditare cu FEI, după Estonia, Germania, Italia şi Franţa.
"Avantajele vor fi pentru toţi care vor aplica, dar vor fi şi pentru autorităţile române, care vor avea resurse pentru viitor şi se vor putea depăşi pe viitor limitările şi constrângerile bugetare. (...) Avem până în prezent patru instrumente financiare operaţionale, în Estonia, Germania, Italia şi Franţa. Prin semnarea acestui acord de finanţare, România va fi a cincea ţară, deci între primele ţări unde semnăm acest acord de finanţare (...) Noi, Comisia Europeană, suntem hotărâţi să facilităm acest proces şi avem un rol important pentru a simplifica asistenţa acordată ţărilor membre. Domnul director Cottogni glumea mai devreme spunând că semnarea acestui acord este ca un fel de căsătorie între FEI şi Ministerul român al Agriculturii şi, folosind această metaforă, noi (CE — n. r.) suntem maestru de ceremonii în această căsătorie, dar şi cei care plătim nota de plată", a adăugat Zamalloa.
Conform reprezentanţilor FEI, după semnarea acestui acord, se va lansa un apel de cereri de interes pentru instituţiile de creditare, în care vor fi prevăzute toate condiţiile şi termenii de împrumut. Ulterior, vor fi selectate băncile care vor intra în program, respectiv cele care vor acorda cele mai multe avantaje fermierilor români, adică dobânzi cât mai reduse şi garanţii cât mai mici.
Valoarea maximă a unui credit va fi de un milion de euro, iar rata dobânzii va fi 0% pentru contribuţia PNDR reprezentând maximum 70% din credit, iar pentru contribuţia instituţiilor financiare rata dobânzii va fi conform propriei politici de creditare. Instrumentul se adresează cu prioritate fermelor mici şi celor care fac investiţii până în 50.000 de euro.
FEI este o instituţie financiară internaţională, parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii, specializată în finanţarea de risc pentru IMM-uri. FEI sprijină obiectivele UE prin favorizarea inovării, a cercetării şi dezvoltării, a antreprenoriatului şi a creării de noi locuri de muncă.


Articole înrudite