22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România a contractat de la BEI 1 miliard de euro pentru cofinanţarea proiectelor prioritare de transport
România a contractat de la BEI 1 miliard de euro pentru cofinanţarea proiectelor prioritare de transport
România a semnat în data de 18 iulie 2017,  la Luxemburg Contractul cadru de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de 1 miliard EUR. Din partea României contractul cadru a fost semnat de domnul Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, iar din partea BEI de domnul Andrew McDowell, Vicepreşedinte.
Împrumutul contractat de la BEI va acoperi contribuţia bugetului de stat, care cofinanţează proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Investiţiile vor beneficia de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene şi se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil şi pe eliminarea blocajelor din reţeaua infrastructurii de transport.
Se va pune accentul pe sistemele de transport multimodal şi pe reducerea impactului transportului asupra mediului. România are calitatea de împrumutat şi  este reprezentată de Ministerul Finanţelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transporturilor. Beneficiarii proiectelor sunt autorităţile şi societăţile române relevante care implementează proiectele incluse în axele 1 şi 2 din POIM.Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani, din care o perioadă de graţie de până la 7 ani, fiecare tragere fiind considerată un împrumut de sine stătător, cu propria sa maturitate şi perioadă de graţie. Dobânda poate fi fixă sau variabilă, stabilită de comun acord cu BEI şi nu se va percepe decât în cazul în care se efectuează trageri din împrumut. Rambursarea fiecărei trageri poate fi efectuată în una sau mai multe tranşe.
Acest contract cadru de finanţare este un exemplu al bunei colaborări dintre România şi BEI şi se circumscrie efortului Guvernului României de creare sau menţinere a locurilor de muncă, de reducere a diferenţelor sociale şi economice dintre diferitele zone ale ţării, de asigurare a bunăstării populaţiei într-un mediu înconjurător protejat, toate acestea conducând la o creştere sustenabilă a economiei româneşti. Acesta contribuie la încurajarea investiţiilor, la punerea în practică a Master Planului de Transport agreat cu Comisia Europeană şi ajută la creşterea absorbţiei granturilor acordate de Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2014-2020.

Articole înrudite