24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Coreea de Nord: Kim vrea să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia
Coreea de Nord: Kim vrea să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat joi, în cursul întâlnirii sale cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, că doreşte să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia, a informat agenţia oficială KCNA, scrie AFP.
Serghei Lavrov a efectuat o vizită de două zile în capitala nord-coreeană, înaintea unei posibile călătorii a preşedintelui Vladimir Putin în această ţară care sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.
Kim Jong Un a afirmat că obiectivul Partidului Muncitorilor la putere şi al guvernului este "de a elabora un plan stabil, orientat spre viitor şi de mare anvergură pentru relaţiile dintre RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) şi Rusia", potrivit KCNA.
Şeful diplomaţiei ruse a denunţat joi politica militară "periculoasă" a Statelor Unite şi a aliaţilor săi faţă de Coreea de Nord, salutând în acelaşi timp consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian.
"La fel ca prietenii noştri nord-coreeni, suntem teribil de îngrijoraţi de intensificarea activităţilor militare ale Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud în regiune, precum şi de politicile Washingtonului", a declarat ministrul rus într-o conferinţă de presă, citat de agenţiile ruse.
În opinia sa, americanii instalează acolo "infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare".
"Ne opunem acestei linii neconstructive şi periculoase", a adăugat Serghei Lavrov.
În faţa unei serii record de teste de arme efectuate de Phenian în acest an, Seulul a luat măsuri pentru a-şi consolida alianţa cu Statele Unite şi s-a alăturat unui acord trilateral de apărare care include şi Japonia.
Seulul şi Washingtonul au organizat exerciţii militare comune, iar în iulie un submarin nuclear american a făcut escală într-un port sud-coreean, pentru prima dată după mai multe decenii.
Un bombardier american B-52 capabil să transporte o încărcătură nucleară este în prezent staţionat la aproximativ o sută de kilometri sud de Seul, în vederea exerciţiilor trilaterale prevăzute în acest weekend, potrivit presei sud-coreene.
O întâlnire la mijlocul lui septembrie în Orientul Îndepărtat rus între Kim Jong Un şi Vladimir Putin a permis consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a menţionat Serghei Lavrov.
"După acest summit istoric (...) putem spune cu încredere că relaţiile" dintre cele două ţări "au atins un nivel calitativ nou şi strategic", a salutat ministrul rus cu ocazia întâlnirii cu omoloaga sa nord-coreeană, Choe Son Hui, citat de agenţiile ruse, notează Agerpres.


Articole înrudite